Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Lavere rente får du ikke

Likevel er det bare et fåtall som benytter seg av tilbudet. Hvorfor?

Fra 1. januar kan i teorien mer enn 500.000 nordmenn få rekordlav rente på boliglån. Billigere skal du slite med å få det, skrev DinSide da Statens Pensjonskasse presenterte renter nede på 2,25 i sommer. Men nå tilbyr Pensjonskassen altså rentebetingelser per år helt nede på ett-tallet. Satsen på 1,982 prosent nominell rente er tidenes laveste, og gjelder om du velger månedlige forfall.

Sjekk også Boliglånskalkulatoren for alternativer og priser for deg og ditt lån

295.000 kan få

Alle statlige ansatte som betaler to prosent av lønnen sin til Statens Pensjonskasse kan benytte seg av boliglån fra pensjonskassen. Dette gjelder for eksempel ansatte i Avinor, Flytoget, Statkraft, universitetssykehusene, og lærere i grunn- og videregående skole. Statens Pensjonskasse har 295.000 medlemmer, og i tillegg 237.000 pensjonister som kan få lån her.

Per i dag har imidlertid kun 36.000 personer boliglånet sitt her, selv om det faktisk er en vekst på cirka syv prosent fra året.

Vil ha flere kunder!


- Vi har hatt jevn pågang i 2009, men dobbelt så mange søknader kom inn i perioden før finanskrisen i 2008, forteller lånesjef Mette Ystebø Hagen til DinSide, som fortsatt ønsker seg flere nye kunder.

Så hvorfor er det så få som søker om dette lånet?

Den viktigste forklaringen er at utlånt beløp er begrenset til 1,5 millioner kroner per medlem og inntil 3 millioner dersom det er to medlemmer i en husstand. Det er for mange boligeiere for lite, og mange kunder vil nok også foretrekke å samle boliglånet i en bank. I tillegg får du ikke låne over 80 prosent av markedsverdien på boligen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dessuten er altså dette kun lån til boligformål.

Slutter du i stillingen som gir deg medlemsskap i Pensjonskassen, mister du rettet til å låne på slike vilkår. Renten blir da oppjustert, og nedbetalingstiden reduseres til 1/3 av gjenværende nedbetalingstid. Eventuell avdragsfrihet bortfaller.

Prisliste på boliglån inntil 1 million
Prisliste på boliglån inntil 2 millioner

Går nok opp igjen

Dette rekordlave nivået vil sannsynligvis ikke vare. Renten i Pensjonskassen dannes på basis av snittet for 0-3 måneders statskasseveksler. Første uken i januar vil ny rente som gjelder fra 1. mars offentliggjøres, med basis i snittet for statskassevekslene i perioden oktober-desember, og rentenivået vil sannsynligvis øke noe.

Fastrente? I prinsippet skal du binde nå

Slik blir du kvitt gjelden - det tar bare ett år