Lavere kolesterol med naturmiddel

Det finnes både godt og dårlig kolesterol, og mange nordmenn sliter med et for høyt nivå av det dårlige kolesterolet. I Østen har de gjennom to årtusener brukt naturmedisin i behandlingen

I dag går omtrent 250.000 nordmenn på kolesterolsenkende medisiner, eller statiner. Noen av disse opplever bivirkninger som hukommelsessvikt, muskelsmerter, søvnproblemer, energimangel og luft i magen. Rød gjæret ris er et naturmiddel som både kjemisk og i virkemåte ligner på statiner, og som kan brukes av de som ikke tåler syntetiske statiner.

I Kina kan bruken av rød gjæret ris som naturmedisin spores tilbake over 2000 år. Produktet fremstilles via en gjæringsprosess fra en soppart på hvit ris, og inneholder stoffet mevinolin som virker ved å hemme et enzym i leveren og derved redusere produksjonen av kolesterol.

Godt og dårlig kolesterol

Kolesterolet i blodet er bundet til små partikler som kalles for lipoproteiner. Det meste av kolesterolet er bundet til LDL (low density lipoprotein), og kalles detdårlige kolesterolet fordi det kan avleires i åreveggene og fører til at årene tettes igjen. Jo høyere konsentrasjon av LDL, jo høyere risiko for hjerteinfarkt.

Noe kolesterol er imidlertid bundet til HDL (high density lipoprotein), og kalles det gode kolesterolet, fordi det fraktes vekk fra blodårene. Jo høyere konsentrasjon av HDL, jo mindre er risikoen for å få hjerteinfarkt.

Tidligere forskning viser i tillegg at stress øker både puls og blodtrykk. Og kan også gi økt kolesterol i blodet, hevder engelske forskere.

Viktig byggestein
Kolesterol er den viktigste byggesteinen for alle steroidhormonene, slik som testosteron, østrogener og kortison, og inngår som et stabiliserende element i alle cellevegger/membraner i kroppen.

Kolesterol er særlig viktig for hjernen, hvor mangel på kolesterol gjør at signalene fra nervecelle til nervecelle kan bli hemmet, dessuten virker kolesterol som en antioksidant. For høyt kolesterol kan øke risikoen for hjerte-kar sykdommer.

 

Mozon.no, 01.05.2006