Lave kommer til kort

Rekker du Danny Devito til brystet eller er du på høyde med Arnold Schwarzenegger? Det kan påvirke helsa di.

 Foto: Foto: Colourobx.com
Foto: Foto: Colourobx.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny forskning viser nemlig at menn lavere enn 162 cm og kvinner lavere enn 151 cm rapporterer om dårligere velvære enn andre. Danske forskere har basert resultatene sine på svarene til 14.000 respondenter fra en britisk helseundersøkelse i 2003.

Hvis en mann kunne føye til syv cm på høyden sin eller en kvinne ble seks cm ekstra på sokkelesten, ville den helsemessige livskvaliteten forbedres med 6,1 prosent, ifølge forskerne. Dette tilsvarer at en overvektig person går ned 10-15 kilo.

En god latter forlenger faktisk livet. Les mer her:

- Vi vet at lave personer opplever mer problemer i visse områder som utdanning, jobb og forhold enn normalvokste, sier studieleder Torsten Christensen ved legemiddelfirmaet Novo Nordisk ifølge BBC News.

Illustrasjonsfoto: Colourobx.com Foto: Foto: Colourobx.com
Illustrasjonsfoto: Colourobx.com Foto: Foto: Colourobx.com Vis mer


Tjener mer og gifter seg oftere
Hans Waaler, tidligere professor i helsetjenesteforskning ved Universitetet i Tromsø og forskningssjef ved Folkehelseinstituttet, har selv forsket på sammenhengen mellom høyde, vekt og helse. Han er ikke overrasket over funnene.

- Vi vet at jo høyere man er, jo lenger lever man og jo høyere man er, jo mer tjener man. Vi vet også at gifte menn er høyere enn ugifte menn, sier han til DinSide Helse.

Overvektige tjener også mindre enn sine slankere kolleger:

Waaler har blant annet utført studier basert på omfattende registreringer gjort i Norge i forbindelse med tuberkulosebekjempelsen på 60- og 70-tallet.

- Hva som ligger bak at de lave har dårligere helse, vet vi ikke sikkert. Én forklaring kan være at alle organer har utviklet seg bedre hos de som er høye, spekulerer han.

Må ikke dømme noen
De danske forskerne understreker at studien ikke viser en direkte sammenheng mellom lav høyde og dårligere fysisk helse. Men den indikerer at det er mer sannsynlig at korte personer opplever en dårligere livskvalitet når det kommer til helse.

Andre eksperter ser også en sammenheng mellom høyde og dårligere helse.

- Vi vet at det er en sammenheng mellom det å være høy og sunn. Dette knyttes til mange sykdommer, men spesielt hjertesykdom. Når mennesker blir sunnere gjennom et bedre kosthold og unngår sykdom, vokser de mer. Disse to faktorene er parallelle, sier professor Gary Butler ved University of Reading, som ikke har vært med på studien, til BBC News.

Slik lever du godt i 100 år:

Han mener den nye forskningen forsterker budskapet om at det er bedre å være høy. Men vi må ikke dømme folk ut fra høyden, understreker han.

- Det vil gjøre at lave personer føler seg mindre tilstrekkelige eller velstående, og det er ikke tilfellet.

Det å være lav av vekst kan være arvelig. Sykdommer, veksthormonmangel eller Turner syndrom kan også være en forklaring.

I studien, som er publisert i tidsskriftet Clinical Endocrinology journal, ble det ikke fastslått hvor god helse de med lav høyde faktisk hadde. Forskerne etterlyser imidlertid mer forskning for å klargjøre sammenhengen.