Lav kronekurs vil gjøre datamaskiner dyrere

Produktene som er kjøpt på gammel kurs er snart borte.

<b> KJØP NÅ: </b> Går du med planer om å kjøpe ny datamaskin, kan det lønne seg å få det unnagjort snart. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO DINSIDE
KJØP NÅ: Går du med planer om å kjøpe ny datamaskin, kan det lønne seg å få det unnagjort snart. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO DINSIDE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kronekursen har holdt seg lav over lengre tid, og dette setter som varslet sine spor i den norske elektronikkbransjen.

Apple hadde en saftig økning i prisene sine allerede i januar, og nå følger flere leverandører etter.

HiFi-leverandøren Sonos har allerede hevet prisene betraktelig og det sies at flere leverandører kommer til å følge etter. Ifølge Komplett troner datamaskiner på toppen av lista over produkter som vil gjennomgå en prisøkning.

LES OGSÅ: Mener Elkjøp og SIBA selger FM-radioer ulovlig

Gammel kurs

- Sammenlignet med andre valutaer har krona vært svak i hele år. Det vil i det lange løp føre til at de fleste produktene vil gå opp i pris. Vi opplever litt treghet i systemet fordi mange har store lager som er kjøpt på gammel kurs, forklarer kommersiell direktør i Komplett, Anton Hagberg til Dinside.

Nå kan altså flere elektronikkleverandører snart følge etter.

- Elektronikkmarkedet generelt i Europa er for tiden ganske svakt. Så lenge tilgangen på varer er større enn etterspørselen, vil dette også påvirke prisene. Likevel kommer vi ikke bort fra at prisene vil bli høyere fremover, understreker han.

LES OGSÅ: 5 nordmenn som nekta å gi seg og vant over flyselskapet

Datamaskiner blir dyrere

Det er spesielt en varetype Hagberg trekker frem som vil få en prisøkning.

 KJØP NÅ:  kommersiell direktør i Komplett, Anton Hagberg, råder Dinsides lesere til å kjøpe pcer før det kommer en prisstigning. Foto: KOMPLETT / MORTEN RAKKE
KJØP NÅ: kommersiell direktør i Komplett, Anton Hagberg, råder Dinsides lesere til å kjøpe pcer før det kommer en prisstigning. Foto: KOMPLETT / MORTEN RAKKE Vis mer


- Datamaskiner kommer generelt sett til å bli dyrere. Vi har jevnt over fått beskjed fra alle produsentene om at det vil komme en prisøkning, informerer han.

Så går du med planer om å kjøpe ny datamaskin, kan det være penger å spare hvis du slår til nå. Sjekk for eksempel Dinsides ferske PC-oversikt.

Hagberg forteller at når lagrene blir tomme, og neste leveranse kommer, vil det også komme en prisøkning.

- Jeg anbefaler absolutt folk å kjøpe datamaskin nå. I tillegg til at prisene vil øke, er vi også inne i en periode hvor det er mange gode tilbud på markedet. De fleste datamaskinene kommer også med gratis Windows 10, så det er verdt å benytte sjansen, mener direktøren.

Elkjøp velger å svare i mer generelle linjer når Dinside stiller dem spørsmål om om hvilke varegrupper som vil bli dyrere.

- Siden produktene vi selger i stor grad kommer fra store, globale aktører, har valutasituasjonen påvirket bransjen bredt. Det er dermed vanskelig å peke på enkeltprodukter. Hvordan vi priser til markedet vil i første rekke påvirkes av at kunden skal få en god og konkurransedyktig pris, sier Åshild Indresøvde, kommunikasjonsdirektør i Elkjøp til Dinside.

Hun sier videre at Elkjøps priser vurderes fra dag til dag, men at dersom den svake krona vedvarer kan det nok føre til et noe økt prisnivå.

LES OGSÅ: Du har reklamasjonsrett selv om varen er billig

Prisøkning på 20 prosent

Flere av Dinsides lesere har den siste tiden gjort oss oppmerksomme på prisøkning på produktene til HiFi-leverandøren Sonos.

En leser skriver blant annet:

 DYRERE:  Produktene til Sonos har hatt en prisøkning på 15-20 prosent. Foto: SONOS
DYRERE: Produktene til Sonos har hatt en prisøkning på 15-20 prosent. Foto: SONOS Vis mer


«Har Sonos Apple-tendenser når det gjelder pris? For en måned siden kostet Sonos play:1-høyttalere kr 1.698. Nå har den hoppet til 1.998 kroner både hos Elkjøp og HiFi-klubben. »

Mens en annen leser skriver dette:

«Oppdaget en kuriositet da jeg skulle bestille meg en Sonos sub i dag. Alle selgere av produktet har økt prisen på denne komponenten fra ca 5500,- til 6999,-. Når jeg sjekket opp så var alle produktene økt med tilsvarende prosent. En rask samtale til kundeservice i Hifi-Klubben gav meg en bekreftelse på prisøkningen var grunnet den svake kronen i forhold til dollar. »

- Jeg kan bekrefte at produktene til Sonos har hatt en prisøkning på mellom femten og tjue prosent. Prisene deres har ligget rolig i en lang periode, men nå ser vi altså en betydelig endring, sier Hagberg.

Han synes det blir spennende å se hvordan salgsutviklingen vil bli i etterkant av prisøkningen.

- Det er mange gode alternativer til Sonos' produkter, understreker han.

LES OGSÅ: - Sonos handler om hjemmene til folk