Lav-karbo mot diabetes

En ny liten studie viser at diabetikere som spiser færre karbohydrater, kan klare seg med mindre medisiner.

Bør personer med type 2 diabetes følge et kosthold med lite karbohydrater, som brød, pasta og poteter? Det amerikanske diabetesforbundet, American Diabetes Association (ADA), sier nei.

Men en liten svensk studie foreslår at et slikt kosthold kan være en av de beste måtene å håndtere diabetessykdom på og kan til og med redusere behovet for medisinering, skriver WebMD.

Rundt 200 000 nordmenn har diabetes

I studien fulgte forskerne 16 overvektige pasienter med type 2 diabetes, som fulgte en lavkalori-diett med redusert mengde karbohydrater, i 22 måneder. De fleste opplevde store forbedringer av blodsukkeret. De insulinavhengige pasientene halverte det gjennomsnittlige daglige behovet for insulin.

- Mange mennesker kureres fra type 2 diabetes ved å spise færre karbohydrater, men slike opplysninger kommer ikke ut, sier professor Richard Feinman ved SUNY Downstate Medical Center i Brooklyn, New York.

Selv om ekspertene ved ADA er enige med at en restriksjon av karbohydrater kan bidra til å kontrollere blodsukkeret til pasienter med type 2 diabetes, er dette likevel ikke noe de går ut og anbefaler. For pasienter synes en slik diett er for begrenset.

- Vi ønsker å promotere et kosthold som man kan leve med lenge. Personer som går på lavkarbo-dietter over lang tid klarer som regel ikke å holde seg til den over lange perioder, sier talsmann for ADA, Nathaniel G. Clark.

Lavkalori versus fettfattig
I studien av overvektige pasienter med type 2 diabetes, ble det daglige inntaket av karbohydrater begrenset til 20 prosent av det totale kaloriinntaket. Pasientene fikk lov til å spise karbohydratholdig mat som grønnsaker og salater, men ikke brød, pasta, poteter, ris og frokostblandinger.

Femten andre pasienter spiste en lavkalori-diett, som inneholdt samme mengde kalorier, 1 800 kalorier per dag for menn og 1 600 for kvinner, men hele 60 prosent av den totale kalorimengden kom fra karbohydrater.

Flere pasienter i lavkarbo-gruppen gikk ned i vekt enn i den fettfattige gruppen. Men etter 22 måneder hadde de fleste lagt på seg disse kiloene igjen. Men behovet for diabetesmedisin ble redusert til en femtedel av pasientene som spiste færre karbohydrater. To pasienter stoppet helt å ta medisiner. Det er imidlertid uvisst om pasientene ble avhengig av medisinene igjen etter 22 måneder.

Forskerne erkjenner at for mange pasienter vil det være umulig å spise få karbohydrater, men legger til at for dem som kan, så kan det bety et liv fritt for insulin og diabetesmedisiner. De advarer også mot at et kosthold fattig på karbohydrater kan bety økt inntak av fett og protein, som kan bety høyere risiko for hjerte- og karsykdom samt nyresykdom.

- Personer med diabetes bør, som alle andre, strebe etter å spise et sunt og balansert kosthold som inneholder mye frukt og grønnsaker og begrense mengden med fett og mat med liten næringsverdi, sier Clark.

Han mener at det viktigste en pasient med type 2 diabetes kan gjøre, er å gå ned i vekt.

Og her er 20 enkle slanketips

 

Mozon.no, 20.06.06