Latter for livet

En god latter forlenger livet, i følge folketroen. Nå viser en undersøkelse at det er helt sant.

En daglig dose med latter kan være nesten like bra for hjertet som trening.

Årsaken er at latteren påvirker blodkarene til å jobbe mer effektivt, mener amerikanske forskere.

Depresjon kan på den andre siden øke risikoen for dødsfall grunnet hjertefeil, viser en annen studie.

Le hver dag
Studiene ble presentert på en konferanse ved American College of Cardiology i Florida. De viste hvordan psykologiske faktorer kan påvirke helsen vår.

- Vi anbefaler ikke at du bare ler i stedet for trening, men vi anbefaler at du prøver å le på fast basis. Tretti minutter med trening tre ganger i uken og femten minutter med latter hver dag er trolig bra for karsystemet, sier Michael Miller, lege ved University of Maryland School of Medicine, til Reuters.

Humor på skjermen
De 20 deltakerne i studien fikk se en morsom og en stressende filmsnutt. Deretter ble blodkarene deres sjekket. Forskerne så spesielt på deltakernes endothelium, baksiden av blodkarene. Der fant de ut at blodstrømmen ble redusert hos 14 av deltakerne etter den stressende filmen. Blodstrømmen ble derimot friere hos 19 av deltakerne da de lo av den morsomme filmsnutten.

Gjennomsnittelig blodstrøm økte med 22 prosent ved latter og ble redusert med 35 prosent ved stress.

- Størrelsen på forandringen vi så i endothelium er lik vinningen vi kan se ved aerobisk aktivitet, men uten ømheten, smertene og muskelspenningen forbundet med trening, sier Miller.

Verre for deprimerte
I en annen studie så Wei Jiang ved Duke University på over tusen pasienter med hjertefeil og testet dem for depresjon. Pasientene med en mild depresjon hadde 44 prosent større risiko for å dø av hjertefeilen.

- Denne uheldige assosiasjonen av depresjon og økt dødelighet var uavhengig av andre faktorer, som alder, ekteskap, hjertefunksjon og grunnen til hjertelidelsen, sier Jiang i forskningsrapporten.

Forskerne vet ikke grunnen til den økte dødeligheten. De trekker imidlertid fram at deprimerte pasienter blant annet trener mindre og ikke tar anbefalte medisiner i like stor grad som andre.

 

Mozon.no, 08.03.2005