Skal du ut og reise, bør du sjekke at kortet er gyldig i den regionen du drar til. Foto: Colourbox, skjermbilde fra Skandibanken, montasje av DinSide
Skal du ut og reise, bør du sjekke at kortet er gyldig i den regionen du drar til. Foto: Colourbox, skjermbilde fra Skandibanken, montasje av DinSideVis mer

Lås opp kortet før du reiser

Regionsperre på bankkort er i prinsippet et glimrende tiltak. Men glemmer du å deaktivere sperren før du drar til utlandet, kan det ødelegge ferien.

Mange banker har valgt å innføre regionsperre på kundenes bankkort. Sperren gir deg mulighet til selv å bestemme hvilke områder i verden kortet skal kunne brukes. Skal du bare oppholde deg i Norge, er det liten vits at kortet er åpnet for bruk i Asia.

Regionsperren sikrer dermed at kortet ikke kan misbrukes andre steder i verden. Dersom kortet ditt blir kopiert, kan det på få minutter bli misbrukt i andre land. Med en regionsperre aktivert, gjør du jobben betydelig vanskeligere for tyvene.

Ulempen med en slik brukerbegrensning, er at du heller ikke får brukt kortet ditt i området du har sperret for bruk.

Endrer du ikke regionsperren før du drar på ferie, kan du dermed risikere å få en svært så sparsommelig tur til utlandet.

>> Les mer om regionsperre på kort

Endre i nettbanken

For å sjekke om kortet ditt er regionsperret, må du logge deg inn i nettbanken. Der kan du også endre regionene kortet skal være sperret for. Endringene trer i kraft umiddelbart.


Du kan selvfølgelig også gjøre dette når du befinner deg i utlandet, men vi anbefaler å endre før du reiser.

Det kan jo hende du må bruke kortet ditt på flyplassen eller ved ankomst på hotellet, og det er ikke sikkert du får netttilgang over alt. Du kan selvsagt logge deg inn med mobilen, men husk at datatrafikk på mobil i utlandet kan koste en aldri så liten formue.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal du på langtur, kan det hende du skal stoppe flere ganger på veien til målet, og da er det viktig å ha åpnet kortet for bruk i den regionen du mellomlander. Det er ikke spesielt gøy å sitte på en flyplass i flere timer uten å få brukt kortet i det hele tatt.

Ha kontanter og flere kort

Om du skal ut på tur eller ikke, er det som regel lurt å ha flere kort tilgjengelig. Dersom et av kortene skulle svikte deg, er det godt å ha en plan B.

- De aller fleste privatpersoner kommer langt med ett debetkort og ett - eller maks - to kredittkort, slik at du har et i reserve om det skulle skje noe med det første, har Agnes Bergo, daglig leder i rådgivningsfirmaet Pengedoktoren, uttalt til DinSide.

Det er heller ikke dumt å ha noe kontanter tilgjengelig, i tilfelle kortsystemene skulle svikte.

- Det kan oppstå situasjoner der datasystemene går ned, og da er det kontanter som er beredskapssystemet ved betaling, melder Kristin Gulbrandsen, direktør for finansiell stabilitet i Norges Bank.

Skal du ut på reise, bør du med andre ord huske to ting: Ta med flere kort, samt ha kontanter i utenlandsk valuta tilgjengelig.

Mindre kortsvindel

Når du er tilbake fra turen din, bør du aktivere regionsperren så fort som mulig. Om kortet ditt har blitt kopiert i løpet av turen din, gjør du dermed jobben betydelig vanskeligere for svindlerne å misbruke den kopierte kortinformasjonen.

Her i Norge ble vi nordmenn kortsvindlet for om lag 200 millioner kroner i fjor, en nedgang fra året før. Finansnæringens hovedorganisasjon (FNO) tror noe av nedgangen nettopp skyldes bruk av regionsperre på bankkort.

Regionsperre er med andre ord et godt tiltak mot kortsvindel, men er på ingen måte noen sikring mot å bli lurt.

Bankene oppfordrer alle kunder til med jevne mellomrom sjekke kontoutskriften eller kredittkortregningen. Ser du noe som ikke henger på greip, skal du kontakte banken din med en gang.

Dersom du har blitt utsatt for svindel, og har passet godt på kortkoden din, er det banken som skal dekke tapet.

>> LES OGSÅ: Audun trodde kortet hans var sperret, men han fikk fortsatt bruke det. Se hvorfor.