Lånte 300.000 kroner til dating-svindler, krever penga tilbake

Men det får hun ikke.

FARLIG FLØRT: Både kvinner og menn blir lurt i dating-svindler, hvor angivelige nettkjærester plutselig er mer interessert i penger enn kjærlighet. Foto: RADIUS / NTB SCANPIX
FARLIG FLØRT: Både kvinner og menn blir lurt i dating-svindler, hvor angivelige nettkjærester plutselig er mer interessert i penger enn kjærlighet. Foto: RADIUS / NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Minst 173 nordmenn sendte minst 210 millioner i 2014 til vest-afrikanske dating-svindlere, ifølge Økokrim.

Dette er snakk om svindlere som utgir seg for å være interessert i et kjærlighetsforhold til norske kvinner og menn. Det svindlerne egentlig er ute etter, er pengene deres.

Det var nøyaktig dette som skjedde med en kvinne i Sandnes i Rogaland i fjor. Etter å ha lånt penger for å sende dem ut av landet, ba hun banken å erstatte dem. Uten hell.

LES MER: – Svindlerne popper opp med en venneforespørsel. Hvis de får napp kan det utvikle seg til et kjærlighetsforhold, og ofte en forlovelse

En halv million

Kvinnen hadde blitt «nettkjæreste» med en kar fra USA. Han ville visstnok gjerne kjøpe et hus i Norge med kvinnen, og skulle overføre 1,5 millioner dollar til henne for å kjøpe et skikkelig fint et.

Det var bare ett problem: Kontoen var sperret, og han trengte penger for å åpne den. Blant annet derfor lånte kvinnen 300.000 kroner fra banken, og betalte totalt 505.000 kroner til den angivelige amerikaneren.

Da han hadde fått penga sine, hørte ikke kvinnen noe mer fra mannen. Og svindelen var et faktum.

LES OGSÅ: Slik avslører du dating-svindel

Finansavtalelovens §47: Frarådingsplikt

 • «Dersom kredittgiveren, før kredittavtale inngås med en forbruker eller kreditten utbetales eller salgsting overgis til forbrukeren, må anta at økonomisk evne eller andre forhold på forbrukerens side tilsier at denne alvorlig bør overveie å avstå fra å ta opp kreditten eller fra å gjennomføre kredittavtalen, skal kredittgiveren underrette forbrukeren om dette.»

 • Plikter å fraråde

  Spørsmålet ble da:

  Skulle banken unngått å låne henne disse pengene?

  Finansavtaleloven har nemlig en egen paragraf om «frarådningsplikt», hvor mulig svindel kan være én grunn til at banken plikter å advare mot å ta opp et lån.

  Noe de gjorde i dette tilfellet, for banken forstod det kvinnen ikke forstod. Derfor advarte de henne flere ganger om hva som trolig var i ferd med å skje. Men kvinnen stod på sitt, og gjennomførte både betalingene og lånet.

  Problemet var at disse varslene ikke ble signert på riktig måte, mener advokaten til kvinnen. Saken havnet derfor i Finansklagenemnda, hvor de ber banken «lempe lånet»; altså avstå fra å kreve det tilbakebetalt.

  LES OGSÅ: Einar og Anne Lise svindlet for 38.000 ved leie av feriebolig

  Må tilbakebetale lånet

  «Banken har i klare ordelag advart mot klagerens bruk av pengene, og klageren har i sitt svar vist at hun har forstått advarselen, selv om hun ikke ville ta den inn over seg» skriver nemnda i sin avgjørelse, og fortsetter:

  «Det ville i lys av dette etter nemndas syn ikke være rimelig med hel eller delvis lemping av lånet».

  Nemnda mener altså at banken gjorde jobben sin, at kvinnen selv forstod advarslene og at hun derfor må tilbakebetale hele lånet. Så får du en advarsel fra banken din – hør på den.

  LES OGSÅ: Vær forsiktig med venneforespørsler – sogneprest misbrukt på falske Facebook-profiler

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer