Lanserer sikrere bankkort samtidig med nasjonalt ID-kort

- Ikke garantert at myndighetenes ID-kort kommer som planlagt, sier bankene.

<B>UTDATERT: </B>Slik ser bankkort med bilde ut i dag. I løpet av 2016 vil alle nye kort få nytt design. Og forhåpentligvis vil også det nasjonale ID-kortet bli ferdig for lansering.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
UTDATERT: Slik ser bankkort med bilde ut i dag. I løpet av 2016 vil alle nye kort få nytt design. Og forhåpentligvis vil også det nasjonale ID-kortet bli ferdig for lansering. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2007 var året da Playstation 3 kom i norske butikkhyller, partiet Rødt ble stifta, Tony Blair gikk av og Dinside først omtalte planene om et nytt nasjonalt ID-kort.

Tanken var enkel: Vi skulle få en moderne identifikasjon som var enklere å ta med seg enn et pass, og sikrere enn et bankkort – som aldri har vært ment som noe ID i det hele tatt. Men planer er én ting, gjennomføring noe annet.

Vi går nå inn i 2016, noe ID-kort er fortsatt ikke på plass og i stedet for å pensjonere bankkortenes rolle om identifikasjon, skal de tvert i mot styrkes.

For første gang siden 1997 får vi nemlig nye regler for bankkort med bilde.

LES OGSÅ: Slik blir det nye nasjonale ID-kortet

Vanskeligere å tukle med

- Bakgrunnen er behovet for en visuell og sikkerhetsmessig oppgradering, sier fagsjef Geir Bonde i Bankenes Standardiseringskontor (BSK) til Dinside.

Det er bankkortene med «passbilde» som må følge de nye spesifikasjonene. Om banken bruker et slikt kort er frivillig, og flere har de siste årene nekta, da de kvier seg for å stå ansvarlig for noe såpass viktig som en ID.

NYTT OG GAMMELT: Øverst ser du det nye designet som skal komme på bankkort med bilde, under det gamle du kanskje har i lommeboka i dag. Foto: BSK
NYTT OG GAMMELT: Øverst ser du det nye designet som skal komme på bankkort med bilde, under det gamle du kanskje har i lommeboka i dag. Foto: BSK Vis mer


Det nye designet, som må brukes på nye kort innen et år, og alle kort innen 2020, inkluderer:

  • Et ekstra bilde av korteier under de personlige opplysningene, og fødselsdato preget inn i hovedbildet. Dette gjør det blant annet vanskeligere å endre fødselsdatoer for ungdommer.
  • Bedre UV-merking, som bare vises når kortet belyses med UV-lys, og enda mindre mikrotekst, som nå tar for seg norske oppfinnelser i stedet for vikingtiden.
  • Slike tekniske forbedringer gjør det vanskeligere å produsere falske bankkort, for eksempel med utstyr bedrifter bruker for å lage egne tilgangskort.
LES OGSÅ: Derfor er det mange nordmenn som ikke får bankkort med bilde

Er det greit å bruke bankkort i stedet for nasjonalt ID-kort?

(Avsluttet)
Ja, ikke vært problem for meg(52%) 1008
Nei, dette er uansett myndighetenes jobb(29%) 562
Vel, det skaper trøbbel i utlandet(19%) 370
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vil ikke vente

Mange i bankvesenet har flere ganger sagt at det skal være myndighetenes jobb å gi sine borgere et skikkelig ID-kort, ikke bankene. Men myndighetene har utsatt og utsatt sin løsning, og har sagt at en realistisk lanseringsdato er januar 2017.

- Januar 2017 er også siste frist for bankene å innføre de nye bankkortene. Hvorfor velger dere å øke sikkerheten så tett opp mot det nasjonale ID-kortet?

- Myndighetenes mål om fremdriftsplan har vært oppfattet som noe bevegelig, samtidig har BSK brukt mye lenger tid på dette prosjektet enn forventa, svarer Bonde i BSK.

- Nå ser det ut til at myndighetenes prosess går på skinner, og vi håper det fortsetter slik. Men vi er ikke garantert at myndighetenes ID-kort kommer som planlagt, eller at det får nødvendig utbredelse til å være et alternativ.

LES OGSÅ: Er signaturen på bankkortet ditt gammel? Da kan du få trøbbel!

KOMMER: Det nasjonale ID-kortet skal forhåpentligvis bli ferdig i 2016, så det kan utstedes fra begynnelsen av 2017. Men det har allerede blitt utsatt flere ganger. Foto: KRISTIN SØRDAL
KOMMER: Det nasjonale ID-kortet skal forhåpentligvis bli ferdig i 2016, så det kan utstedes fra begynnelsen av 2017. Men det har allerede blitt utsatt flere ganger. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Slutter om ID-kortet kommer

- Er det slik at bankkort også i framtida skal fylle rollen som et ID-kort?

- Selv om bankene gjennom sine forpliktelser er pålagt å kjenne identiteten til kundene, oppfatter BSK at det er myndighetenes rolle å utstede ID-dokumenter, sier Bonde.

Han understreker at det er opp til hver enkelt bank om de vil gi kunder bankkort med bilde, og at mange banker nå vil vurdere dette fortløpende når de nasjonale ID-kortene blir lansert.

- Om alle bosatte i Norge utstyres med et ID-kort fra det offentlige, virker det lite sannsynlig at bankene vil fortsette med bankkort med bilde.

LES OGSÅ: – Vi har for slepphendt omgang med vår egen identifikasjon. Bankkort ligger og slenger, og vi oppgir sensitiv informasjon oftere enn vi trenger