Lanserer ny 10-kroning på kvinnedagen

Norges Bank gir ut ny sirkulasjonsmynt.

Slik ser den nye sirkulasjonsmynten ut, som lanseres på kvinnedagen i anledning stemmerettsjubileet. Foto: Norges Bank
Slik ser den nye sirkulasjonsmynten ut, som lanseres på kvinnedagen i anledning stemmerettsjubileet. Foto: Norges Bank Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1913 fikk kvinner stemmerett i Norge. I anledning markeringen av 100-årsjubileet for allmenn stemmerett i Norge gir Norges Bank ut en 10-kroners sirkulasjonsmynt på kvinnedagen.

– Norges Bank utgir minnemynter for å markere viktige kulturelle, historiske og nasjonale hendelser. Innføring av allmenn stemmerett er en viktig begivenhet der 100-årsjubileet etter Norges Banks mening fortjener å bli markert med utgivelse av minnemynt, forteller Leif Veggum, fungerende direktør i avdeling for kontante betalingsmidler til DinSide.

Mest bekymret for kvinnene, men de syns denne reklamen diskriminerer menn

Kvinnemotiv på 10-kroningen

Den nye mynten er utformet av illustratør og avistegner Siri Dokken, som vant kunstnerkonkurransen Norges Bank arrangerte i forbindelse med utformingen av mynten i fjor høst.

Motivet på 10-kroningen skal symbolisere det langvarige og harde strevet som førte fram til stemmerett for kvinner. Langs kanten på mynten står teksten "stemmerettsjubileet 1913 - 2013".

Og før eller siden må du regne med at 10-kroningen vil dukke opp i lommeboka di. Det vil nemlig bli produsert noen millioner av den nye mynten, som har samme format som den ordinære 10-kronemynten og blir betalingsmiddel på linje med andre ordinære mynter.

Les også: Slik ser du om pengene er ekte

Kvinnemotiv på 10-kroningen

Myntens forside vil vise et kongeportrett av kong Harald, som har vært brukt på alle slike sirkulasjonsmynter de siste årene. For dette er slett ikke første gang man lager mynter av denne typen.

Ifølge Norges Bank har de gitt ut seks minnemynter i form av denne typen sirkulasjonsmynter siden 2000, blant annet i forbindelse med jubileet for universitetet, Henrik Wergeland, Ole Bull og Jernbanen.

Lurer du på hva motivene på de tradisjonelle myntene betyr, har DinSide funnet ut dette for deg tidligere. Her kan du også se betydningen av sedlenes motiver.