Langt billigere på svenske apoteker

Apotekprisene er faktisk så lave at «storkunder» kan spare inn alle reiseutgiftene til hele harryturen.

<b>RIMELIG:</b> På svært mange apotekvarer er det rundt halv pris i Sverige sammenlignet med norske priser. Foto: BERIT B. NJARGA
RIMELIG: På svært mange apotekvarer er det rundt halv pris i Sverige sammenlignet med norske priser. Foto: BERIT B. NJARGAVis mer

At svenskehandel kan lønne seg, er noe Dinside har kunnet vise mange eksempler på de siste årene - sist fredag da vi sjekket priser på julemat i Sverige sammenlignet med Norge.

At den siste tidens valutaendringer, som har gjort svensk og norsk krone likestilte i verdi, har nok gjort at mange funderer på om det fortsatt lønner seg å ta turen til Sverige.

Vel: Skal du innom apoteket er i hvert fall svaret ja!

Les også vår store pristest av julematvarer!

Billige reseptfrie varer

At det er rimelig å handle reseptfrie medisiner i Sverige, slo Dinside fast da vi sammenlignet priser på 10 reseptfrie medisiner i vår.

Enkelte av medisinene kostet under halv pris i Sverige, og samtlige 10 varer var dyrest i Norge.

NESTEN HALV PRIS: La Roche Posay BB Creme: 175 SEK, 209 NOK. Cetirizin: 51,50 SEK, 199 NOK. Locobase Repair: 55 SEK, 129 NOK. Foto: BERIT B. NJARGA
NESTEN HALV PRIS: La Roche Posay BB Creme: 175 SEK, 209 NOK. Cetirizin: 51,50 SEK, 199 NOK. Locobase Repair: 55 SEK, 129 NOK. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Og at det fortsatt lønner seg å handle både reseptfrie medisiner og andre apotekvarer, fikk vi bekreftet da vi var i Sverige denne uken.

På følgende tre produkter; Locobase Repair 30 g, La Roche-Posay BB Cream og Cetirizin, 30 pk, sparte vi hele 255,50 kroner, sammenlignet med norske priser!

Altså lønner det seg også å sjekke priser på kremer, salver og diverse kosmetikk om du legger turen innom apoteket i Sverige.

Prissammenligningen på de tre varene er hentet fra Apotek Hjärtat på Nordbysenteret i Sverige, og Vitus Apotek på Oslo Sentralstasjon. Cetirizin er sammenlignet med Zyrtec, som har samme virkestoff, da de ikke fører Cetirizin reseptfritt.

Bruk norsk resept i Sverige

Skal du ha medisiner på resept, kan du ta med din norske resept til et svensk apotek. En resept utstedt i et EU- eller EØS-land, kan nemlig brukes i hele EU, ifølge europa.eu. Du skal dessuten kunne be legen din om en såkalt grenseoverskridende resept, som skal hjelpe apotekeren med å forstå resepten, legemiddelets innhold eller doseringen bedre.

Men vær obs på at legemidler som finnes i Norge, ikke alltid finnes i Sverige, eller at de heter noe annet. Og det lønner seg å sjekke om det faktisk er billigere i Sverige enn i Norge.

Ifølge helseøkonom Erik Magnus Sæther i det samfunnsøkonomiske analyseselskapet Oslo Economics, er det i hovedsak de byttbare medisinene som er billigere i Norge, skrev NRK i 2013.

Her kan du sjekke priser på legemidler i Norge og legemidler i Sverige.

LES OGSÅ: Enklere med e-resept