Antall kilometer mellom hjemsted og arbeidsted avgjør hvor stort reisefradraget blir. Berit, til venstre, får et større reisefradrag enn Kristin, fordi reiseveien er lengre. Foto: Per Ervland
Antall kilometer mellom hjemsted og arbeidsted avgjør hvor stort reisefradraget blir. Berit, til venstre, får et større reisefradrag enn Kristin, fordi reiseveien er lengre. Foto: Per Ervland Vis mer

Lang vei til jobb gir størst fradrag

Reisetid og reisekostnader avgjør ikke hvor mye du får i reisefradrag.

Publisert
Sist oppdatert

Selvangivelsen blir gjort tilgjengelig for en rekke skatteytere tirsdag 19. mars, mens resten får selvangivelsen 2. april.

Har du lang reisevei til jobb, er det ett fradrag du bør merke deg når selvangivelsen kommer, nærmere bestemt reisefradraget for arbeidsreiser. Det ikke alle vet, er at det slett ikke er hvor store reisekostnader du har som avgjør hvor stort fradraget blir.

DinSides to journalister, Kristin Sørdal og Berit B. Njarga, bruker like lang tid med toget til jobb hver dag, og betaler nøyaktig like mye for månedskortet til NSB hver måned. Likevel blir skattefradraget svært forskjellig for oss to.

Årsak? Den ene reiser flere kilometer til jobb enn den andre.

>> Dette trenger du for å sjekke selvangivelsen

21.390 i forskjell på fradraget

Begge DinSides journalister bruker 35 minutter med tog til og fra jobb. Dessuten betaler begge 1.570 kroner for månedskort til NSB.

Men siden Kristin reiser fire mil hver vei, mens Berit reiser syv mil hver vei, blir regnestykket likevel svært forskjellig. Det er nemlig lengden på reisen som avgjør fradraget.

Den med lengst reisevei betaler minst for å pendle når skatten er med i regnestykket. Foto: Berit B. Njarga
Den med lengst reisevei betaler minst for å pendle når skatten er med i regnestykket. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


For hver kilometer man reiser får man 1,50 kroner i fradrag. Dessuten er det en egenandel på 13.950 kroner. Jobber man fulltid, utgjør dette ifølge Skatteetatens nettsider 230 arbeidsdager.

Dermed skal Kristin i dette tilfelle føre opp et fradrag på 14.616 kroner i post 3.2.8, mens Berit kan føre opp 36.006 kroner. Vær obs på at dette er reisefradraget du fører opp i selvangivelsen. Det du sparer i skatt er 28 prosent av dette beløpet.

I våre eksempler utgjør det altså 4.092,50 og 10.082 kroner.

Les også: Blir du lønnsvinner eller taper under årets lønnsoppgjør?

Disse får reisefradraget

Til tross for at svært mange har krav på et slikt reisefradrag, er det mange som glemmer å føre det på selvangivelsen. Det kommer nemlig ikke ferdig utfylt på selvangivelsen, du må selv sørge for å føre det opp under post 3.2.8, som har navnet "Fradrag for reise mellom hjem og fast arbeidssted".

Pendler du til jobb hver dag, må du reise mer enn 20 kilometer hver vei for å få reisefradraget, siden det blir trukket fra en egenandel på 13.950 kroner.

Men, du har faktisk krav på dette fradraget selv om du reiser gratis til og fra jobb. Sitter du for eksempel på med naboen til jobb hver dag, og ikke betaler noe for dette, har du likevel krav på fradraget - nettopp fordi man tar utgangspunkt i antallet kilometer, og ikke reisekostnaden.

Som du kan se i eksemplene over, får man 1,50 kroner per kilometer. Har man ekstra lang reisevei, er satsen 0,70 kroner for alt over 50.000 reiste kilometer.

I Skatteetatens rettledning kan du lese mer om blant annet reisefradraget.

Her kan du lese alt om selvangivelsen 2012

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer