Lånene som knekker deg

Annonsene dekker nærmest en halv side i Dagbladet hver dag: ”Trenger du penger? –”Vi tar en enkel søknad over telefon!”, ” Lån uten sikkerhet – hurtig svar!”. Samtidig går antallet inkassosaker i været.

I Norge er det bonanza for inkassofirmaene. Sjefanalytiker i Creditinform Tore Widding opplyser at antall inkassosaker på landsbasis er 11% høyere enn på samme tid i fjor. 135 000 nordmenn har for tiden saker om rettslig inkasso hengende over seg.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Henger dette sammen med flommen av annonser for lynrask kreditt, uten krav om sikkerhet?

- Det er utvilsomt en sammenheng mellom disse aktørene og oppblomstringen av inkassokrav, sier Bengt Scheldt, formann i Gjeldsofferalliansen. Han er ikke nådig mot de han kaller ”pusherne” av kjappe forbrukslån.

- Enkelte av firmaene er useriøse aktører som bryter finansavtaleloven”, sier Scheldt. Han er for tiden er engasjert i en sak hvor lånet, som ble innvilget en uføretrygdet person, stammet fra GE Capital.

Hvem er de?

Fordi annonsørene er så mange, kan det virke som om det er svært mange som tilbyr slike "hurtiglån". Imidlertid er det kun noen få finansieringsfirmaer som opererer gjennom mange agenter.

De er:

  • GE Capital Bank (General Electric) – tilbyr “Norgeslånet”, gjennom flere agenter
  • ACC Bank (Amerikansk finanskonsern) - er en flittig annonsør, og
  • Gjensidige NOR, tilbyr også lån via en rekke agenter.

Om lånene formidles i henhold til norsk lov eller ikke, avgjøres av arbeidsmetodene til de mange agentene.

DinSide har i en tidligere artikkel påpekt at enkelte av tilbyderne på markedet tilbyr deg å søke om lån direkte fra nettsiden, uten at du får informasjon om lånebetingelsene på forhånd. Et eksempel på dette er Straxlånet, som formidler Gjensidige NORs produkt på dette markedet.
Finansavtaleloven stiller strenge krav til hvilke opplysninger kunden skal få i forbindelse med lånesøknaden. Långiver har dessuten plikt til å fraråde låneopptak, hvis søkerens økonomiske evne tilsier det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her kan du lese mer om kravene finansavtaleloven stiller.

Hva koster lånene?

Vi har beregnet effektiv rente til mellom 18,4% og 21,4% for lånene som tilbys på dette markedet. Trykker du på lenken øverst i artikkelen eller her, finner du ut hvem som har den ”billigste” renten blant tilbyderne.