Lavere renter

Lånene som ikke rikkes av rentekuttene

Noen lån med skyhøye renter lar seg ikke påvirke av rentekutt eller -økninger for den saks skyld. Les hvorfor.

<strong>RØRER IKKE RENTA:</strong> Kreditt- og forbrukslån er kjent for veldig høye renter, og frarådes derfor av ekspertene. Men, kan du forhandle ned disse rentene nå som styringsrenta og boliglånsrentene er rekordlave? Les svaret i saken under. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix.
RØRER IKKE RENTA: Kreditt- og forbrukslån er kjent for veldig høye renter, og frarådes derfor av ekspertene. Men, kan du forhandle ned disse rentene nå som styringsrenta og boliglånsrentene er rekordlave? Les svaret i saken under. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Boliglånsrentene stuper, men hva med renta på usikret gjeld? Eller billånet du gjerne har, for den saks skyld?

Elisabeth Realfsen i Finansportalen svarer at i likhet med alle lånetyper, er renteutviklingen på billån, kreditt- og forbrukslån avhengig av tilbud og etterspørsel, samt hva forbrukerne foretar seg.

- Men, generelt er det mindre bevegelser i prisene på disse lånene enn på boliglån, både når styringsrenta øker og settes ned, sier Realfsen til Dinside.

Over sju ganger høyere rente

Styringsrenta og pengemarkedsrenta representerer bankenes «innkjøpspris» på lån. Det er imidlertid ikke nødvendigvis noen sammenheng mellom prisen som bankene låner inn til, og den de låner ut til, ifølge Realfsen.

REVIDERT NASJONALBUDSJETT: Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, forteller til Dagbladet at nordmenn nødvendigvis ikke er bortskjemte. Video: Dagbladet TV Vis mer

I skrivende stund, er laveste boliglånsrente du kan få helt nede på 1,44 prosent effektiv. Til sammenligning er beste billånsrente 4,37 prosent og «laveste» forbrukslånsrente 10,80 prosent.

Det vil si at forbrukslån kan ha minst 7,5 ganger høyere rente enn boliglån.

Du kan prøve å prute

Karlin Moen i Norsk Familieøkonomi sier at konkurranse mellom bankene også spiller en viktig rolle for forbrukslån eller billån, og at du som låntaker bør sammenligne tilbudene på markedet.

- Forbrukslånene prises individuelt, og avhengig av hvordan lånet ditt er kategorisert vil noen oppleve automatisk rentejustering, mens andre kan få et lavere kutt, sier Moen til Dinside.

Går det an å prute ned billåns- eller forbrukslånsrenta, slik som med boliglånsrenta?

- Det er jo mulig å forsøke å prute, men styrken din i slike forhandlinger er avhengig av hvor lett du kan flytte lånet til en annen leverandør, svarer Realfsen i Finansportalen.

Hun utdyper med at flytting av billån ofte kan vise seg vanskelig, fordi det som regel innvilges med pant i en splitter ny bil.

Moen i Norsk Familieøkonomi sier at det er andre argumenter som gjelder når du forhandler forbrukslånsrente sammenlignet med boliglånsrente.

- Kunder med god og stabil økonomi representerer lav risiko for banken og er best stilt her. Har du tidligere hatt betalingsproblemer eller på annen måte utviser en risiko for banken, vil du sannsynligvis ha vanskelig for å argumentere for bedre vilkår, sier Moen.

- For å forhandle gjelder, derimot, samme fremgangsmåte som ved boliglånsforhandlinger: Sammenlign markedet, be om tilbud, prut i nåværende bank og argumentér med bedre vilkår hos andre, eller flytt lånet, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer