Lånekassen setter opp fastrenten

Størst økning for lån med ti års bindingstid.

Mens fastrentene går opp fra 1. mars, går det motsatt vei med den flytende renten. Ønsker du å binde til de nye satsene har du 12 dager på deg. Foto: COLOURBOX
Mens fastrentene går opp fra 1. mars, går det motsatt vei med den flytende renten. Ønsker du å binde til de nye satsene har du 12 dager på deg. Foto: COLOURBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 1. mars stiger fastrenten i Lånekassen. Størst er økningen for lån med ti års bindingstid.

LES OGSÅ:

Ønsker du å binde lånet til de nye satsene kan du gjøre det i perioden 1.-12. februar.

Les også:– Men bør du egentlig binde renten?

De nye satsene

Fastrentene har høsten 2012 vært historisk lave, og vi så for første gang rente på under tre prosent for ti års bindingstid. Nå er det imidlertid denne som stiger mest.

Velg kort eller lang bindingstid

  • Tre års bindingstid: 2,575 prosent
  • Fem års bindingstid: 2,673 prosent
  • Ti års bindingstid: 3,260 prosent

– Etter en periode med svært lave fastrenter ser vi nå en liten oppgang. Flytende rente går derimot ned fra 1. mars, skriver Anne-Berit Herstad, kommunikasjonsdirektør i Lånekassen i en pressemelding.

Men hvorfor er det egentlig slik, at den ene går opp mens den andre går ned?

– Renten i Lånekassen er markedsstyrt og basert på beregninger fra Finansdepartementet. Det ulike etterslepet på fast og flytende studielånsrente, skyldes at de er basert på to ulike observasjonsperioder. Den flytende renten som gjelder fra 1. mars ble fastsatt på bakgrunn av observasjoner i november og desember. De faste rentesatsene som kundene kan søke om nå, og som gjelder fra 1. mars, er basert på observasjoner i januar. Sånn sett er den faste renten en ”ferskere” rente enn den flytende, forklarer Herstad i en e-post til DinSide.

Forutsigbarhet

181.000 av Lånekassens kunder har fast rente på studielånet sitt, 397.000 har flytende rente. Blant kunder som har inngått fastrenteavtaler tidligere, viser Lånekassens egne tall at noen har tapt og andre vunnet på det.

Inngåelse av en fastrenteavtale handler først og fremst om forutsigbarhet. Det er flytende rente som har vist seg mest lønnsomt over tid.

Et alternativ til fastrenteavtale er å inngå en fastrenteavtale med seg selv. Sett heller av litt ekstra på en høyrentekonto hver måned, så har du litt å gå på om renten skulle stige. Det beste høyrente-tilbudene ligger vesentlig høyere enn dagens lånerenter fra Lånekassen.

Dagens beste sparerenter finner du her

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!