Flytende rente i Lånekassen blir billigere igjen. Foto: COLOURBOX
Flytende rente i Lånekassen blir billigere igjen. Foto: COLOURBOX Vis mer

Lånekassen kutter i flytende rente

Fortsatt svært billige lån for studenter.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke alle forunt å klare å kjøpe leilighet samtidig som man studerer, slik Kim André Blindheim Eide fortalte DinSide om i fjor. Men har du studielån, er i alle fall rentene igjen på tur ned.

Nå kan du bruke bank-ID for å logge deg inn

Kutter i flytende rente


Lånekassen fastsetter sine renter seks ganger i året. Det gjelder både flytende og fast rente. Gjør du ingen grep, har du flytende rente, og det er denne Lånekassen nå varsler kutt i.

Den flytende renten for deg med studielån blir på 2,575 prosent fra 1. mars. Det er ned fra dagens 2,673 prosent. På sitt laveste var den nede i 2,477 prosent fra 1. november i fjor. Opp og ned igjen de siste månedene med andre ord.

Fortsatt er satsene for fastrente for tre og fem år lavere enn den flytende renten, men det er ikke disse satsene du vil få om du nå ønsker fastrentelån. Neste sjanse for kunder som vil over på fastrente er perioden 1.–12. februar, og de nye rentesatsene blir offentliggjort 1. februar.

Fast eller flytende rente: Bør du binde renten?

Etterspørselen eksploderte

Velger du fastrente binder du deg for enten tre, fem eller ti år. I oktober 2011 opplevde Lånekassen så stor etterspørsel etter nye fastrenteavtaler at de måtte utvide fristen med to dager. Den gang ble tiårsrenten redusert med 0,88 prosentpoeng til 3,357 prosent, mens tre- og femårsrenten ble redusert nesten like mye. Hele 106.400 kunder valgte å binde renten den gang.

Ferdigstudert?

Følger du den vanlige betalingsplanen fra Lånekassen betaler du kun renter på de første innbetalingene. Hele 92,6 prosent av de 59.403 studentene som fikk sine lån satt rentebærende fra juli 2011 benyttet dette tilbudet om betalingsutsettelse på avdrag. Men har du jobb og inntekt helt fra du er ferdig uteksaminert, er det ingen grunn til å følge denne planen.

Tar vi utgangspunkt i et lån på 250.000 kroner, vil betalingsutsettelsen koste deg 6.300 kroner og 12.540 kroner ved rente på henholdsvis tre og fem prosent. Tar du kontakt med Lånekassen straks du er istand til å starte nedbetaling, kan du spare hele eller deler av disse beløpene.

Mer om automatisk betalingsutsettelse og hvor dyrt det kan bli kan du lese her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer