Lånekassen hever fastrentene

Fra 1. mars blir det litt dyrere å velge fastrente på studielånet.

Pengene forsvinner litt raskere med høyere rente. Nå blir det dyrere å tegne fastrenteavtale i Lånekassen. Foto: Colourbox
Pengene forsvinner litt raskere med høyere rente. Nå blir det dyrere å tegne fastrenteavtale i Lånekassen. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lånekassen melder at 1. mars vil fastrentesatsene på studielånet stige til 3,650 prosent for tre år, 4,038 prosent for fem år og 4,716 prosent for ti års bindingstid.

- Rentene i Lånekassen har vært lave lenge, om selv med denne økningen, er ikke rentene veldig høye, sier informasjonsdirektør Astrid Bugge Mjærum i Lånekassen, til DinSide.

Den flytende renten blir foreløpig ikke rørt. Per i dag ligger denne på 3,182, som er lavt sammenliknet med lån i mange av landets banker.

LES OGSÅ: Nå kommer snart brevet fra banken - og du vil ikke like det

Disse fristene må du forholde deg til

Både den flytende og den faste renten på studielånet fastsettes seks ganger i året.

Mjærum opplyser at rentene i lånekassen blir fastsatt av Finansdepartementet. På bakgrunn av statens lån, fastsetter de hva studielånsrentene skal ligge på.

Dersom du ønsker å inngå en fastrenteavtale, eller avslutte gamle avtaler, må du søke om dette innen 12. februar. For de fleste er det lite aktuelt å avslutte en eksisterende avtale.

– Etter å ha avsluttet en fastrenteavtale må kunden vente i to måneder før han kan inngå en ny. Det har hittil vært få som har ønsket å gå ut av en fastrenteavtale. Siden ordningen ble innført, har det vært rundt 750 som har gått ut av avtalen sin, sier Mjærum.

Per i dag er det 79.500 personer som har inngått fastrenteavtale. Det store flertallet, 468.000, betaler tilbake studielånet med flytende rente.

Hva med andre lån?

Om du har studielån har du selvsagt ikke andre muligheter enn å følge de offisielle rentesatsene. Dersom du har andre lån, kan det lønne seg å følge med på hvilke satser de forskjellige bankene kan tilby deg.

Ifølge DinSides boliglånslister er det Din Bank som tilbyr den beste renten på boliglån akkurat nå. Banken kan tilby 3,196 prosents effektiv rente på et boliglån på 1 million kroner og innefor 60 prosents belåningsgrad.

For å finne ut hvilken bank som kan tilby deg de beste lånebetingelsene, bør du sjekke DinSides boliglånskalkulator.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer