Låne penger? Nå skal det bli enklere å forstå vilkårene

Bankene må gi deg all informasjon du trenger i et kort og tydelig skjema.

<b>TYDELIG INFO:</b> Ved hjelp av ett felles skjema fra bankene, skal det bli enklere å forstå informasjonen om lånet du tar opp. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TYDELIG INFO: Ved hjelp av ett felles skjema fra bankene, skal det bli enklere å forstå informasjonen om lånet du tar opp. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å lese vilkår når du skal låne penger er ikke spesielt morsomt, og ofte heller ikke så enkelt. Den viktigste informasjonen kan være godt gjemt, gjerne med liten skrift.

Det skal det bli slutt på, ifølge Forbrukerombudet.

Nå skal du finne denne informasjonen i ett skjema.

LES OGSÅ: Klage på regningen? Her er dine rettigheter

Alt på ett skjema

Allerede i 2010 ble bankene pålagt å gi forbrukerne nøkkelopplysninger om kredittavtaler i form av et standardisert skjema, som skal ligge sammen med låneavtalen.

Slik skal forbrukerne få oversikt over hva som faktisk skal tilbakebetales, som totalbeløp, avdrag og eventuelle gebyr, når du søker om lån.

- Låneavtaler kan ofte oppfattes som lange og kompliserte for forbrukerne. Skjemaet med nøkkelinformasjon skal gjøre det enklere å sette seg inn i avtalen, sier forbrukerombud Gry Nergård.


Men da Forbrukerombudet sjekket hvordan bankene fylte ut dette skjemaet, viste det seg at praksis varierte stort. Derfor har Forbrukerombudet, i samarbeid med Finans Norge og Finansforetakenes forening, utarbeidet en rettledning til bankene om hvordan de skal fylle ut skjemaet.

LES OGSÅ: Slår ned på markedsføring av forbrukslån, som er villedende

Enklere å sammenligne

Jo Gjerdrem i Forbrukerombudet sier til Dinside at alle som har tatt opp for eksempel boliglån, vet at det er langt kontrakter og mye informasjon å forholde seg til.

- Da kommer disse skjemaene inn som en reddende engel. Å få den viktigste informasjonen på ett skjema, er til stor hjelp, sier han til Dinside.

Ettersom bankene skal bruke det samme skjemaet, mener Forbrukerombudet det også vil kunne bli enklere for forbrukerne å sammenligne tilbud fra forskjellige banker.

LES OGSÅ: Husk å se på den effektive renta når du sjekker låneprisene