Lån uten underskrift

Nå behøver du ikke å motta rekommandert sending på posten og legitimere deg for å ta opp lån.

<b>Førstemann: </b>Mikkel Berg og det lille forsikringsselskapet Silver blir først til å innføre papirløst leverandørbytte i Norge.
Førstemann: Mikkel Berg og det lille forsikringsselskapet Silver blir først til å innføre papirløst leverandørbytte i Norge. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er nå nesten to millioner nordmenn som har skaffet seg BankId, en elektronisk signatur som gjør at tjenesteleverandører vet sikkert hvem henvendelser på nettet kommer fra. Foreløpig brukes BankID stort sett til pålogging i nettbanken, men nye tjenester er underveis.

Bytte bank uten underskrift

15. april kom det en regelendring som gjør at man kan bytte bank uten at det er nødvendig å motta og returnere en bunke papirer som skal undertegnes og deretter legitimere seg på posten for å motta koder.

Man kan nå bytte bank bare ved å benytte kodebrikken fra BankId.

- Det er foreløpig ingen banker som har gjort de tekniske endringene i systemene sine som gjør dette mulig, sier informasjonssjef Johnny Andersen i Skandiabanken. - Men vi regner med at Skandiabanken vil ha dem på plass over sommeren.

Også DnBNor regner med å komme i mål med papirløst bankbytte senest i begynnelsen av 2010.

LES OGSÅ: Personlig oppmøte for bankkort

Pensjonsforsikring papirløs først

Når man slutter hos en arbeidsgiver som har en tjenestepensjonsordning, lages det en såkalt fripolise, hvor din del av pensjonssparingen isoleres som et eget verdipapir.

Arbeidsgiver vil naturligvis ikke betale inn på fripolisen lenger, men pengene som var oppspart da du sluttet fortsetter å stå der og forrentes videre. Den nye tjenestepensjonsordningen gjør at de vil oppstå en slik fripolise hver gang vi bytter arbeidsgiver.

De fleste fripoliser står i Storebrand og Vital, og er du kunde der, kan du logge deg på med BankId og se polisen din i oversikten.

LES OGSÅ: Tjen 50.000 på å bytte bank

Det lille forsikringsselskapet Silver har spesialisert seg på slike fripoliser som man forsøker å få forsikringstakere til å flytte til seg, hvor man mener å kunne gi bedre avkastning. Silver blir etter alt å dømme det første finansselskapet som tilbyr papirløs flytting.

- Vi er inne i den siste innspurten, sier markedsdirektør Jon Haugan i Silver. - Vi regner med å ha en test ute neste uke, og da skal kunder kunne bruke løsningen nokså umiddelbart etterpå.

Papirløst låneopptak

Ikke først:  DnB vil også ha bankbytte ved hjelp av bare bank-id, men innfører det ikke på denne siden av sommerferien, sier informasjonsrådgiver Marit Giske. Foto: DNB
Ikke først: DnB vil også ha bankbytte ved hjelp av bare bank-id, men innfører det ikke på denne siden av sommerferien, sier informasjonsrådgiver Marit Giske. Foto: DNB Vis mer


- Vi arbeider også med å få på plass papirløse lån, sier informasjonsrådgiver Marit Giske i DnBNor. - Allerede idag kan du inngå avtaler om kundeprogrammer ved hjelp av BankId og vi regner med å ha lån på plass i løpet av høsten.

Dette har også flere andre banker planer om, men foreløpig vil det være snakk om usikrede lån. For å kunne gi papirløse pantelån må både et teknisk og et juridisk hinder først forseres.

LES OGSÅ: - Jeg har byttet bank

Loven krever papir

- Et pantelån er jo ikke særlig interessant om ikke banken kan tvangsselge eiendommen ved mislighold, sier advokat Gunnar Harstad i Sparebankforeningen. - For at dette skal la seg gjøre, må det foreligge en papirsignatur. Det er laget en foreløpig forskrift om at man kan signere pantedokumenter elektronisk, men inntil videre må det også signeres en papirkopi parallelt.

Uansett kan hverken løsøreregisteret i Brønnøysund eller Statkart på Hønefoss (som fører grunnboken) idag ta imot elektroniske signaturer.

Noen utvikling her vil ikke komme før tidligst neste år, da Justisdepartementet har nedsatt et utvalg som skal levere sin innstilling 1. mars 2010. Det vil neppe skje noe før denne tid.

Parpiløs fondssparing

Hittil har du måttet legitimere deg når du startet fondssparing. Det har gjerne skjedd ved å ta en kopi av passet, få denne bekreftet og sende den i posten til forvaltningsselskapet. Hos de forvaltningsselskapene som har tatt i bruk bank-id vil du nå kunne bli kunde bare ved hjelp av kodebrikken.

Skagen-fondene har allerede startet med dette. Du kan nå opprette et kundeforhold ved hjelp av bank-id, gå inn i banken din ved hjelp av bank-id og overføre penger for å kjøpe fondsandeler.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!