Lån til luksusyachten

Hvordan fungerer lånemarkedet for båter? Og hva må du regne med å betale i rente hvis du ønsker deg en flytende hytte?

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Må du låne?

Er drømmen om å ha en luksusyacht liggende på den lokale båtbryggen stor, men lommeboken tilsvarende liten? Da er det bare å sette sjøbein, og begi deg ut på lånemarkedet.

Spør du din vanlige bank om båtlån, kan du godt risikere å få ett Øhh, hva for noe? til svar. Mange av bankene har slett ikke båtfinansiering som eget produkt.

Det har til gjengjeld en rekke finansieringsselskaper og agenter, og flere av disse selskapene er faktisk datterselskaper til bankene - men er altså rent organisatorisk skilt ut fra moderselskapet.

Her ser du rentene på lån hos ulike finansieringsselskaper.

Be om boliglån

Som du ser av prislisten på båtlånene, ligger de effektive rentene noe over de vanlige boliglånsrentene. Derfor er det liten tvil om at det lureste i første omgang er å høre med banken din om den er villig til å gi deg lån innen vanlige boliglånsrente-satser.

Om du får dette eller ikke, vil vanligvis avhenge av den "friverdien" du har i boligen din. Vurderer banken at du har mye egenkapital i boligen, vil nok mulighetene for "båtlån" til boliglånets rentesatser være store (fordi de da kan ta pant i boligen).

De beste bankene tilbyr i dag en effektiv rente på boliglånene sine på rundt 3-3,5 prosent. Disse rentesatsene ligger dermed flere prosentpoeng under satsene til de vanlige båtlånene, som stort sett ligger på mellom 5 og 7 prosent i effektiv rente.

Vær også oppmerksom på at prisene i listen, er bankenes offisielle priser. Det betyr samtidig, at det ikke er umulig å forhandle om renten, og eventuelt gebyrene. Det er i alle fall lov å prøve...

Yatch fra italienske Cranchi.
Yatch fra italienske Cranchi. Vis mer

Diverse krav

Før du sender inn en lånesøknad på båtlån, kan det være lurt å vite om de vanligste kravene fra långiverne.

For det første kreves det ofte at man er over 23 år gammel, men enkelte gir lån fra fylte 18 år. Egenkapitalkravet er nesten alltid 35 prosent, og trenger du å låne mer, må du dessverre nok fylle på med et dyrt forbrukslån. I tillegg er det vanlig med ti års nedbetalingstid, samtidig som noen krever at båten for eksempel ikke er eldre enn 13 år når den er nedbetalt. Flere har også som krav at båten kjøpes via en forhandler, og ikke fra private.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Båtlån deles vanligvis i to: Lån til båter som er under 33 fot (10 meter), og lån til båter som er over 33 fot. Grunnen er at de små bare registreres i småbåtregisteret, mens de store skal registreres i skipsregisteret. Registrering i skipsregisteret krever tinglysning, noe som altså utløser et tinglysningsgebyr (dette er innbakt i den effektive renten).

For helt konkrete krav fra de ulike långiverne: Sjekk forutsetningene under tabellen i underartikkelen.