Lakrispiper uten 18-årsgrense og lovlige e-sigaretter

Nytt tobakksdirektiv kan få store konsekvenser.

<B>INNESTENGT: </b>I dag finner du bare lakrispiper innenfor 18-årsgrenseområdet på taxfree-en. Med de nye reglene blir det frislipp. Foto: KIRSTI ØSTVANG
INNESTENGT: I dag finner du bare lakrispiper innenfor 18-årsgrenseområdet på taxfree-en. Med de nye reglene blir det frislipp. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge må snart følge EUs tobakksdirektiv, og det blir dermed flere endringer i dagens regler.

- Direktivet har som mål å gjøre tobakk mindre tiltrekkende på unge, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemeding.

Men direktivet kan også få konsekvenser som utvider hva nordmenn får lov til i dag.

Helse- og omsorgsdepartementet har sendt ut forslag til en rekke endringer av dagens regler på høring, og med flertall i Stortinget er det trolig bare papirarbeid som gjenstår før forslagene blir gjennomført.

LES OGSÅ: Hvor mye billigere er snus i Sverige?

TIL BARN: Nå kan barnet ditt patte på en falsk tobakkspipe. Foto: Leaf
TIL BARN: Nå kan barnet ditt patte på en falsk tobakkspipe. Foto: Leaf Vis mer


Lakrispiper til barn

For å ta det minst alvorlige først: Det ligger an til frislipp av lakrispiper.

Høringen foreslår å unnlate «godteri som ligner på tobakksprodukter» fra forbudet mot å stille ut tobakksprodukter, og å fjerne 18-årsgrensen fra dem. I praksis gjelder det for eksempel lakrispipene mange kjenner best fra taxfree-en, men det virker også å kunne gjelde for sjokoladerøyken man nå er skånet for her til lands.

- Jeg tror den viktigste endringen er at 18-årsgrensen oppheves. Det er nok noen som har fått litt sjokk når de blir spurt om å fremvise legitimasjon for å handle lakris, sier Haakon Dagestad, kommunikasjonssjef i Travel Retail Norway, i en pressemelding.

LES OGSÅ: Derfor ble lakrispipene fjerna fra butikkhyllene

ENDRES: Reglene for e-sigaretter endres, men om det blir bedre eller verre for damperne er ikke så selvsagt.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ENDRES: Reglene for e-sigaretter endres, men om det blir bedre eller verre for damperne er ikke så selvsagt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


E-sigaretter til folket (?)

Dinside har skrevet mye om e-sigaretter og lovligheten av dem i Norge, og nå ligger det an til å bli endringer også her. Svært mange sider i høringsnotatet er viet disse tobakkserstatningene, og forslaget er kort fortalt:

Samme regler for nikotinholdige e-sigaretter som ved vanlige sigaretter. Dermed kan det bli lovlig å selge disse i Norge, noe det i dag ikke er. Det blir også ulovlig å dampe innendørs, noe som i dag er lov.

- E-sigaretter er langt mindre helseskadelig enn vanlige sigaretter. Jeg er imidlertid opptatt av å hindre at barn og unge begynner med e-sigaretter, og foreslår at de får 18 års aldersgrense, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

Foreningen Norsk Dampselskap er dog ikke fornøyd, og reagerer blant annet på at det kan bli vanskeligere å handle utstyret fra utenlandske nettbutikker, og at «cigalikes» favoriseres. De mener derfor reglene tvert om innskrenker dampemulighetene deres.

- Når dette til og med kommuniseres som en liberalisering, må man spørre seg om dette er et tegn på inkompetanse, eller om man virkelig ønsker å gi tobakksindustrien en slik gavepakke, skriver styreleder i foreningen, Kjell Marius Jenssen.

LES OGSÅ: Hva er e-sigaretter, og er det lov å kjøpe e-sigaretter i Norge?

STRENGERE: Snuspakker som dette kan være en saga blått med de nye reglene.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
STRENGERE: Snuspakker som dette kan være en saga blått med de nye reglene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Strengere snusadvarsler

Regjeringa har allerede varslet nye røykpakker, og EU-direktivet gjør at dette nå må på plass.

De fremhever blant annet:

  • Helseadvarselen på røykpakkene blir større enn tidligere, og med nye bilder.
  • Helseadvarselen på snus skal stå både foran og bak på boksen.
  • Advarselsteksten på snus endres fra at snus «kan» være helseskadelig, til at det «er» helseskadelig.
LES OGSÅ: Slik vil regjeringa at dine nye tobakkpakker skal se ut

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!