Foster kan brukes til å lage kunstige blodceller.  Foto: earthhopenetwork.net
Foster kan brukes til å lage kunstige blodceller. Foto: earthhopenetwork.netVis mer

Lager kunstig blod av foster

Forskere i Storbritannia planlegger å bli de første i verden til å produsere kunstig blod fra menneskefoster.

Ved hjelp av ett eneste menneskefoster, skal det være mulig å produsere ubegrensede mengder med blod som kan overføres smittefritt til andre mennesker, melder The Independent.

Celler fra foster

Ved hjelp av stamceller fra foster, celler som ennå befinner seg på utviklingsstadiet, og som kan utvikles til forskjellige celletyper, forsøker forskerne å utvikle blodcelletypen O. Denne blodtypen blir regnet som universell og kan dermed overføres til alle mennesker.

Hva synes du?

Å bruke foster til å produsere kunstig blod er (Avsluttet)
Flott! Dette beviser bare hvor verdifull forskning kan være. (86%)
Helt hårreisende - jeg ville aldri sagt ja til blod som ikke kom fra et levende menneske. (14%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Les også: Tjen penger på kroppen din


Denne blodtypen er imidlertid sjelden – kun 7% av befolkningen kan regnes som universelle blodgivere, ifølge The Independent. Men ved hjelp av celler fra foster, har en nå mulighet til å produsere blodtypen O i ubegrensede mengder – på grunn av stamcellenes evne til å formere seg i laboratoriet.

En kan altså i teorien produsere blod til en hel nasjon ved hjelp av stamceller fra et eneste foster.

Les også: Bekymret for blodfattig sommer

Kunstig blod innen tre år

Forskningsprosjektet som nå pågår i Storbritannia vil bli ledet av professor Marc Turner ved Edinburgh University, som også er direktør ved Scottish National Blood Transfusion Service (SNBTS).

Prosjektet har nylig blitt offentliggjort, og målet med forskningen er å fjerne lange køer med pasienter som venter på blodoverføring.

Er det greit?

Å utvikle blod basert på celler fra foster, reiser imidlertid etiske problemstillinger. Ikke alle vil like tanken på at blod fra ødelagte foster holder andre i live, og kunstig blod som kommer fra noen som aldri har eksistert, vil kanskje også reise filosofiske spørsmål? Si din mening i stemmeknappen over og i forumet under.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kan bli slutt på blodmangel

Wellcome Trust har blitt lovet 3 millioner pund til prosjektet, og ytterligere finansiering er ventet å komme fra blodoverføringstjenester fra Skottland, England og Wales. Også den irske regjeringen har gitt signaler om at de ønsker å bli involvert.

Forskere fra Sverige, Frankrike og Australia har også vist interesse for å utvikle kunstig blod fra foster.

Les også: Advarer mot «foster-turisme»

Ikke helt nytt

Det amerikanske bioteknologiselskapet Advanced Cell Technology, har tidligere annonsert at de har vært i stand til å produsere millioner av fungerende røde blodceller fra stamceller fra foster. Men prosjektet ble forsinket på grunn av finansielle problemer som følge av at Bush-administrasjonen var i mot bruk av celler fra foster.

President Barack Obama har siden gitt grønt lys for forskningen.

Også i Storbritannia ble prosjektet forsinket på grunn av manglende finansiering, men nå skal de økonomiske forutsetningene for kunstig produksjon av blod være på plass.