Lager hjerneceller av kyllinger

Påskeeggene kan brukes til mer enn pynt og eggedosis. Nå har norske forskere oppdaget hvordan egg kan produsere nye hjerneceller.

Befruktede hønseegg kan være et nytt gjennombrudd i forskningen på stamceller.

Nå mener forskere ved Universitetet i Oslo at eggene kan forvandle stamceller til fungerende hjerneceller.

Dette kan få stor betydning for behandlingen av sykdommer som Parkinsons, som hittil ikke har hatt noen effektiv behandling, skriver avisen Daily Mail.

Blir til nevroner
De norske forskerne plasserte stamceller fra menneskelig beinmarg i skadede kyllingfostere. Kyllingenes egen helings-prosess sørget så for at cellene ble forvandlet til nevroner som likner hjerneceller.

Cellene utviklet også en form som likner på hvordan hjernecellene henger sammen i hjernen.

Kontroversiell forskning
Stamceller er ikke som andre celler. Stamcellene regnes som "sjefscellene" i kroppen, som utvikler seg til alle slags celler i utviklingen av menneskekroppen.

Disse cellene kan være grunnlaget for fremtidens medisinske teknologi. Men forskningen er sterkt omdiskutert.

De beste cellene blir nemlig hentet fra døde fostre, enten etter mislykkede prøverørsforsøk eller ved kloning. Og til den slags vitenskap er det ikke lett å få verken økonomiske midler eller myndighetenes velsignelse.

Det norske regelverket inneholder et klart forbud mot forskning på stamceller fra embryo. Men norske forskere finner allikevel stor interesse i stamcelleforskning som baseres på celler fra voksne mennesker.

 

Mozon.no, 22.03.2005