Lage barn i sommer?

Planlegger dere å bli gravide i sommerhalvåret? Her får dere råd fra fødselslegen for hvordan dere best kan forberede unnfangelsen.

Publisert
Sist oppdatert

Lage barn i sommer?

Planlegger dere å bli gravide i sommerhalvåret? Her får dere råd fra fødselslegen for hvordan dere best kan forberede unnfangelsen.

Av Dr. Gro Nylander

Miljøgifter, stress, røyk, alkohol, kosthold og infeksjoner - dette er blant de faktorene kan påvirke fosteret. Organene dannes de første ukene, før du vet at du er gravid. Derfor er det ekstra fint dersom man rekker å forberede unnfangelsen, slik at det lille voksende livet får best mulig vilkår.

Ta folattilskudd

Folat er et B-vitamin som spesielt finnes i grønne grønnsaker og grove kornprodukter. Det blir lett for lite folat i norsk kosthold. Dersom kvinnen får i seg for lite av dette vitaminet, øker risikoen for nevralrørsdefekt; ryggmargsbrokk og manglende hjerneutvikling.
Ideelt sett bør du ta 0,4 mg folat daglig fra 1 måned før du blir gravid. Det kan være lurt å begynne når man slutter med prevensjon for å bli gravid. Dere får det uten resept på apoteket, bare forklar at det er med tanke på graviditet. Folat har ingen kjente bivirkninger og er uskadelig.

Du bør fortsette å bruke folat de første to-tre månedene av graviditeten, for da dannes barnets organer. Særlig i Storbritannia, der nevralrørsdefekter er langt vanligere enn i Norge, har man sett at folat reduserer antall barn født med slike misdannelser. På grunnlag av internasjonal forskning anbefaler norske helsemyndigheter at kvinner tar folattilskudd før og under første del av svangerskapet.

Stump røyken før befruktningen

Det beste er om dere begge to kan klare å stumpe røyken før dere prøver å lage barn. Dere kan søke hjelp hos Røyketelefonen og spørre om tips, materiell og kurs. Røyketelefonen har gratis grønt nummer 800 40 085.

Røyking kan gjøre det vanskeligere å bli gravid. Blant annet kan flere sædceller blir misdannet og beveger seg dårlig. Det befruktede egget kan også få vanskeligere for å finner fram gjennom egglederen. Røyking reduserer også sjansene for en vellykket graviditet. Derfor er det lurt å slutte man begynner på et svangerskap.

Alkohol

Bruk alkohol med stor forsiktighet.

Begrens kaffedrikkingen

Drikk færre enn 7 kopper kaffe daglig.

Kostholdet

Kalk: Hvis du ikke liker eller ikke tåler melk, kan du ta en kalktablett daglig, eller du spiser mat som er rik på kalk, for eksempel sesamfrø, mandler, hasselnøtter, mørkegrønne grønnsaker, grovt brød, kornprodukter og sardiner.

Protein: Dersom du er vegetarianer og ikke spiser kjøtt og fisk, bør du passe på å spise andre proteinrike matvarer, for eksempel melk, egg, nøtter, erter, bønner.

Drikke: Kutt ut det meste av brus og cola. Drikk i stedet vann, naturlig mineralvann fra flaske eller te.

Miljøgifter: Mennesket lagrer miljøgifter i kroppen, særlig i fettvev, og giftstoffene kan overføres til foster og brystmelk. Det skyldes for en stor del at vi spiser forurenset fisk og kjøtt fra dyr som har spist fôr med rester av plantevernprodukter, samt at vi spiser annen mat som av og til kan inneholde rester av sprøytemidler.

Hvis du vil være helt sikker på at det ikke er sprøytemiddelrester i maten din, må du spise usprøytet, økologisk mat. Slik mat får du direkte fra gårder, i Coop-kjeden og i helsekostbutikker. Økologiske melkeprodukter selges i mange butikker.

Uansett om du velger økologisk mat eller vanlig mat, er det viktig å unngå mat fra høyfjellet som kan ha høyt bequerelnivå og dermed kan gi radioaktiv stråling, for eksempel sopp, vilt og fårekjøtt fra utsatte områder. Du bør også unngå å spise fisk og skalldyr fra fjorder med høy forurensning. Helserådet og næringsmiddelkontrollen i din hjemkommune vil ha oversikt. Du kan også finne en oversikt hos Statens næringsmiddeltilsyn på Les mer om kosthold hos her på mozon.no

Trim

Trim minst en halv time tre ganger i uka. Ta i såpass at du blir litt svett.

Gjør det du liker best, som å gå, sykle, svømme, drive med stepping, spinning, trene i helsestudio, arbeide i hagen, gå tur eller noe annen som du liker!

Stress ned

Før dere setter i gang med barn er det klokt å ta en titt på familiens arbeidssituasjon før dere setter i gang med barn? Kvinner med hardt, fysisk arbeid føder barn med lavere fødselsvekt enn gjennomsnittet. Det er mulig at slikt arbeid, særlig i stående stilling det meste av dagen, også øker risikoen for for tidlig fødsel og dødfødsel. Lange dager ser derimot ikke ut til å spille noen rolle for fosteret. Stress er derimot ugunstig i alle livets forhold. Er tiden inne til å stresse ned?

Har du som planlegger å bli far, en voldsom stå-på jobb som gjør at du vanskelig kan stille opp når det kommer barn? Kanskje er tiden inne til å vurdere et roligere arbeid en periode i livet?

Skifte jobb?

I blant kan det være klokt å skifte jobb før man planlegger en graviditet. Foruten stress og hardt fysisk arbeid, kan det være uheldig å arbeide med stråling som for eksempel røntgen, eller med løsemidler og andre giftige stoffer som kvikksølv, sprøytemidler og cellegift. Det har vært diskutert om det kan være uheldig å arbeide ved dataskjerm mens man er gravid, men foreløpig har det ikke vært vist noen uheldig virkning av det.

Kvinner i spesielt utsatte yrker kan kreve omplassering mens de er gravide. I praksis er dette ofte vanskelig å få til, eller det kan være tvilstilfeller, eller man føler lojalitet overfor arbeidsgiveren og synes det er vanskelig å stå på krava. Noen ganger er sykemelding en mulighet.

Pass på vekten

Det kan være forbundet med ekstra problemer hvis du er for tykk eller for tynn under graviditeten. Hvis du er alvorlig undervektig, kan det være vanskelig å bli gravid fordi eggløsningen uteblir. Det er akkurat som om kroppen vet at her er det lite næring for å kunne bære fram et barn. Man kan miste menstruasjonen som tegn på at man ikke modner egg.

Hvis du er svært tynn, skal du tillate deg selv å spise mer enn vanlig. Spis variert med brød, kornblandinger, kjøtt, fisk, ost, egg, nøtter, grønnsaker og frukt. Du skal ikke spise fettfattig i en slik situasjon, men mat med normalt fettinnhold. Hvis du er veldig aktiv med trim eller sport, kan du kanskje ta det litt roligere en periode og se om det hjelper. Ta en hvil etter maten og stress ned!

Også hvis man er alvorlig overvektig kan det være vanskeligere å bli gravid. Tykke kvinner har dessuten tyngre svangerskap og er mer utsatt for komplikasjoner underveis. Barnets fødselsvekt er ofte høyere enn normalt. Prøv om du klarer å gå ned før du blir gravid. Når du først er på vei, kan det være vanskeligere å holde igjen. Mange gravide er glupende sultne. Noen får komplikasjoner som gjør at de ikke kan bevege seg noe særlig.

Skal du klare å gå ned i vekt, må du ha fire-fem faste måltider og bare spise til måltidene. Drikk vann og te mellom måltidene. Til måltidene kutter du ned på matvarer med fett og sukker. Unngå smør/margarin og fet ost, majones- og rømmesauser, pølser, hamburger og annen ferdiglaget kjøttmat. Legg bort chips, peanøtter og snacks. Spis grovt brød og mye grønnsaker. Hvis du drikker melk, så velg skummet melk. Ikke drikk mer enn et glass juice om dagen. Unngå godteri, cola og annet søtt mineralvann, kaker, kjeks og lignende. Du kan lese mer om kosthold hvis du klikker på Kostholdseksperten hos mozon.no.

Kutt ut farlige medisiner

Noen få medisiner bør ikke brukes den siste tiden før man blir gravid. Det gjelder for eksempel Roaccutan som brukes mot spesielt vanskelige tilfeller av akne, eller kviser. Det må man slutte å bruke senest 6 måneder før man blir gravid, ellers er det stor risiko for misdannelser hos fosteret.

Hvis du tar andre medisiner, bør du undersøke om disse er trygge å bruke under graviditet. I prinsippet er medikamenter farligst de første tre månedene, for da dannes de fleste organene.

Vaksiner deg for røde hunder

Er du sikker på at du fikk vaksine mot røde hunder da du gikk i ungdomsskolen? Dersom du bodde i et annet land da du var på den alderen, kan det tenkes at du gikk glipp av det. Dersom du heller ikke har hatt sykdommen, kan du vurdere å la deg vaksinere nå. Men da a må du ikke bli gravid de første 3 månedene etterpå. Gravide som utsettes for rubeola-virus (røde hunder-virus) tidlig i graviditeten uten å ha antistoffer i kroppen, risikerer at barnet blir døvt eller blindt. Dersom sykehuset oppdager at kvinner som nettopp har født, ikke er vaksinert, gjøres det gjerne på barselavdelingen for å sikre dem før neste graviditet.

Rydd opp i andre infeksjoner

Dersom du har hatt problemer med underlivet, for eksempel i form av uvanlig utflod, kan det være en ide å få gjort en underlivsundersøkelse nå. Si fra til legen at du ønsker at det tas prøve med tanke på infeksjon, for det er ikke rutine.

Hvis du er mye plaget av urinveisinfeksjoner, og det har vært snakk om å utrede dette nærmere, kan tiden være inne nå. Slikt blir vanligvis verre når man er gravid, i tillegg bør røntgenundersøkelser unngås da.

Kronisk syk?

Dersom du har en eller annen kronisk sykdom, er det klokt å be om en samtale med legen for å klarlegge om det skal tas spesielle forholdsregler før eller mens du er gravid. Det gjelder for eksempel ved epilepsi, diabetes eller hvis du tidligere har hatt blodpropp. Dette er vanligvis en oppgave for spesialister.

Tilrettelagt av Silje Stavik mozon.no 17.06.02

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer