Lærer anoreksi på nettet

Anorektiske barn besøker internettsider som forteller dem hvordan de kan bli enda tynnere. ¹ Skremmende, mener norsk overlege.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke norske nettsteder gir anorektiske barn og unge informasjon om hvordan de kan bli enda tynnere. Overlege ved Barne- og ungdomspsykiatrisk klinikk ved St. Olavs Hospital, Kjersti Brænne, synes fenomenet er skremmende.

- Dette er noe vi som behandler personer med spiseforstyrrelser, må være svært oppmerksomme på. Vi kan kanskje anta at dette er vanligere i USA, men jeg er sikker på at det også gjelder jenter her i landet. Det er skremmende å se de norske nettstedene, synes Brænne.

Og til tross for at websidene kan være farlige, vil det være svært vanskelig å forby innholdet, mener en norsk jusprofessor.

Les hele saken her: Vanskelig å forby anoreksi-sidene

Lærer å lure legen
Nettsteder og chatte-rom hvor anoreksi og bulimi framstilles som noe positivt, har blitt stadig vanligere i USA. Her gir brukerne hverandre tips om hvilke medisiner som kan forårsake oppkast og hvordan de kan ”lure” foreldre og leger.

I en pilotstudie som er utført blant 186 ungdommer med spiseforstyrrelser, forteller mer enn en av tre at de har vært inne på slike nettsteder. Nesten alle hadde plukket opp nye tips om hvordan de kan gå ned i vekt eller kaste opp og brekke seg. De som besøkte nettsteder med fokus på å kurere spiseforstyrrelser fant også ofte slike råd her.

Ifølge studien, som er publisert i det siste nummeret av tidsskriftet Pediatrics, hadde ikke ungdommene som besøkte nettstedene dårligere helse enn de som ikke besøkte nettstedene. De brukte derimot mindre tid på skole og skolearbeid. Samtidig tok det lenger tid før de ble kvitt spiseforstyrrelsene, og de hadde oftere vært innlagt på sykehus.

Utbredelsen av de såkalte pro-Ana websidene er ikke et nytt fenomen i Norge. ”Ana” er et symbol for anorektiske ungdommer som ofte dyrker sykdommen som en livsstil og gir hverandre råd om hvordan de kan bli enda tynnere. Og det er ikke bare negativt, mener en norsk ekspert på spiseforstyrrelser.

Les hele saken her: Anoreksi som religion

- Hjernevask
Ingen av Brænnes pasienter har fortalt henne at de besøker slike nettsteder, men hun kjenner godt igjen det som beskrives på nettsidene. Hun mener sidene vitner om et stort behov for hjelp.

- Mange av nettsidene kan minne om en sekt hvor man driver hjernevasking og manipulering. Man trenger ikke mat, man beveger seg lettere hvis man blir tynnere... Dette stemmer overhodet ikke. Resultatet blir at man blir så avkreftet at man ikke klarer å holde seg oppreist, påpeker Brænne.

Interessegruppen for kvinner med spiseforstyrrelser, IKS, vet at enkelte som ringer dem har vært innom nettsteder som fremmer spiseforstyrrelser. Slike fenomener kan oppstå der det er behov for det, mener IKS.

- Vi ser negativt på ting som er med på å opprettholde eller forverre situasjonen til mennesker med spiseforstyrrelser. Slike nettsider kan gjøre det vanskeligere for mange med spiseforstyrrelser, og vi ser også at mennesker som er innom slike sider kan bli påvirket inn i en spiseforstyrrelse, sier Anne Saue i IKS.

Vil du vite mer om spiseforstyrrelser? Les mer på Lommelegen:

 

Mozon.no, 06.12.2006