Lær ungene om penger

Du kan unngå at de blir uansvarlige sløsere.

Økonomi kan læres, skal vi tro Redding.com - og avkommet ditt bør lære seg forskjell på god og dårlig økonomi så tidlig som mulig.

Her er fem viktige punkter for en drømmelignende finansiell fremtid (det er i hvert fall lov å håpe)

 • Forklar forskjellen mellom hva man trenger og hva man vil ha. Forklar og vis forskjellen mellom pengene "Dette er en hundrelapp, mens det er en tier". Papirpenger er mer penger. Hvis poden ikke er for ung, forklar at det lønner seg å bruke mindre enn man får.

  "Det er viktig å utvikle disiplin i forhold til penger. Hvis ungene skjønner at man må jobbe for å tjene penger, er mye gjort." sier Teri Vanderpool, tobarnsmor og administrerende direktør, til Redding.com.

 • Sparingen kommer ikke av seg selv. Lær dem å spare penger til det de ønsker seg. Slik vil de spare penger også når de blir eldre. Det er ikke relevant hvor mye man sparer til enhver tid, men at man sparer med en gang man tjener penger.
 • Sjekk også: Her får du best BSU-rente

 • La ungene få mulighet til å ta ansvar for egne penger. På den kan de lære hvordan de kan ta gode beslutninger selv.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  "Hvis du gir ungene ukepenger gir det dem muligheten til å lære hvordan de skal bruke penger - spesielt fordi det ikke er en høy sum. Sparer de alt? Bruker de alt? Gir de pengene til veldedighet? Uansett hva de velger å gjøre kommer de antageligvis til å lære hva som er riktig og galt." Sier doktor Robyn Silverman, ekspert i barns utvikling.

  "Jeg tror det er bedre å lære konsekvenser av utflytende pengebruk når man er barn, enn som voksen. Det er mye mindre penger det er snakk om når man er 13 enn 35. Hvis du gir barna dine ukepenger eller lommepenger kan de lære hvordan pengene bør brukes, og hvordan de ikke bør brukes. Jeg tror barn som får ukepenger blir flinkere med penger når de blir voksne." Sier Silverman.

 • Les også: Slik får du sunn økonomi - alltid

 • Gjør barna kjent med betalingssystemer. Forklar hvordan bankkontoer fungerer, hvordan man betaler regninger og forklar forskjellen mellom betalingskort og kredittkort. Men for all del - ikke gi kredittkortet gratisreklame.
 • Vær et godt eksempel. For eplet faller sjelden langt fra stammen ... Gjør det tydelig hvorfor du gjør ulike pengebeslutninger. Foran barna dine bør du ikke bruke halve lønningen din på Manolo Blahnik-pumps eller utstyr til hjemmestudioet.