Lær livredning på 2 minutter

Fem huskeregler som kan redde liv.

Er uhellet ute i sommer, er det nyttig å kunne sin førstehjelp. Men husker du hvem du skal ringe og hva du skal gjøre, hvis du er førstemann som kommer til en livløs person? Hvis en person er livløs og ikke puster, bør du starte hjerte-lungeredning så raskt som mulig. Kunnskap redder liv, frisk opp hukommelsen nå.

Therese Bergquist fra Falck holder kurs i livredning og bruk av hjertestartere, og har fem enkle huskeregler:

1. Ring 113.


De gir deg veiledning om hvordan du skal utføre hjerte-lungeredning, og hvor mange kompresjoner og innblåsninger som gjelder: 30 kompresjoner, to innblåsninger.

2. Fri luftvei.

Etabler fri luftvei ved å trekke kjeven frem og bøye hodet litt bakover. Se, lytt og føl etter pust.

3. 30 kompresjoner.

Finn kompresjonspunktet midt på brystet. På en voksen person plasseres begge hendene på brystet. Trykk ned 4-5 cm 30 ganger med en hastighet som tilsvarer 100 per minutt. På barn holder det å bruke én hånd, og på spedbarn under ett år holder det å bruke to fingre. Da skal ikke trykket være like hardt, men antall kompresjoner skal være det samme.

4. To innblåsninger.


Lukk neseborene med to fingre. Blås sakte inn gjennom munnen, cirka ett sekund, og avslutt når brystet begynner å heve seg. Blås to ganger.

5. Gjenta 30+2.

Gjenta deretter 30 kompresjoner og to innblåsninger vekselvis til profesjonell hjelp kommer.

Les også: Farlig førstehjelp?
Les også: Sangen som redder liv

Drukning

Hvis det er et barn som har druknet, skal man alltid begynne med fem innblåsninger før man starter med 30 kompresjoner og to innblåsninger.

En person som puster eller hoster selv skal legges i stabilt sideleie for å holde luftveiene fri. Overvåk personen nøye mens du venter på assistanse.

Redder liv

Falck tror flere liv kunne vært reddet hvis kunnskapen om livredning var bedre.
– Muligheten for å overleve synker dramatisk for hvert minutt som går hvis personen ikke får hjelp, sier Bergqvist til Newswire.

Les mer om førstehjelp på Lommelegen.no