Lær deg hundespråk

Er du redd for at ukjente hunder skal bite barnet ditt? Et nytt dataspill kan lære barn å tolke hundens signaler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når hunden knurrer, skjønner de fleste av oss at den ikke har så veldig lyst på kos og klapp. Men en stille hund som står bundet fast, kan også være lite interessert i kos.

Det forstår ikke alltid barn, og resultatet kan bli at hunden føler seg truet og biter. Nå skal dataspillet Blue Dog lære barn under seks år å snakke hundens språk.

- Problemer oppstår ofte på grunn av misforståelser, og derfor er det viktig at barn lærer seg å forstå hundens språk. En hund er ikke en bamse, en leke eller et menneske, påpeker leder i Smådyrpraktiserende veterinærers forening (SVF), Torill Moseng.

Risikoen for å bli bitt, er størst for små barn. Og store hunder er de verste synderne:

Trygg læremetode
Dataspillet er utviklet av veterinærorganisasjonen FECAVA og er tatt i bruk i flere europeiske land. SVF jobber nå med å oversette spillet til norsk, og målet er at det skal være på markedet i løpet av året.

Moseng er overbevist om at dataspill er en effektiv måte å lære barn å tolke hundens voff eller "smil".

- Det er en god måte å gi barna en innføring i hvordan de skal oppføre seg rundt hunden. I tillegg synes de at dataspill er morsomt, mener hun.

Det er ikke bare en myte at hund og herre ligner på hverandre. Hvilken hund ligner du på? Sjekk her:

- Ikke skyld på hunden
I England har antall sykehusinnleggelser på grunn av hundebitt fordoblet seg på ti år, og nylig ble ei fem år gammel jente drept av en hund, ifølge nettstedet BBC News.

I en artikkel i tidsskriftet British Medical Journal oppfordrer barnelege Rachel Besser sine landsmenn til å slutte å skylde på hunden når noe går galt, og heller fokusere på hundeeierne. Det er Moseng enig i.

- Alvorlige sammenstøt mellom hunder og barn er heldigvis ikke noe stort problem i Norge, men det skjer innimellom. Det viktigste for å forhindre slike hendelser, er å sørge for å sosialisere hunden og å lære barn om hunder og deres språk. Dette er spesielt viktig for barn som ikke er vant til hunder.

Flere går på kurs
Rachel Besser mener det burde være obligatorisk for vordende hundeeiere å gå på kurs for å lære hva det innebærer å ha hund.

Moseng opplever at stadig flere nordmenn tar med hundene på kurs. Det er bra både for hundens del og for samfunnets del, men bør ikke påtvinges folk, mener hun.

- Det ville vært fint om alle som skulle anskaffe seg hund, måtte gjennom et kurs, men dette er nok vanskelig å gjennomføre i praksis. Derfor er det viktig å opplyse folk og oppfordre de som allerede har hund, til å kurse seg.

Nå må du ikke tro at det å ha hund bare er stress. Fido kan nemlig være den reneste lykkepillen:

Vil du unngå å bli bitt av hund? Her er tre enkle forholdsregler:

* Behandle hunden med respekt
* Unngå direkte øyekontakt
* Ikke gå bort til ukjente hunder, hunder som spiser eller er opptatt med valpene sine.