Lær deg å flørte med blikket

Når en kvinne entrer rommet vil øynenes bevegelser de første sekundene være avgjørende for hvor attraktiv mennene synes hun er, viser forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom kvinnen med vilje lar blikket gli mot en spesiell mann, vil han automatisk se på henne som mer attraktiv, viser ny forskning ifølge iVillage.com. Hvis hun ser på ham, men deretter ser bort vil den samme mannen synes hun er mindre sexy.

Studien er publisert i magasinet Psycological Science.

Avvisning
- Våre inntrykk av andre blir påvirket av disse enkle, ikke-verbale tegnene - og vi er ikke objektive i vår vurdering, sier studieforfatter Malia Mason til iVillage.

Det kan bety at en mann synes en kvinne er mer attraktiv fordi hun virker interessert i ham - og motsatt, at han ikke liker henne like godt fordi han føler seg avvist. Mannen kan også ta avvisningen som en refleksjon på en negativ personlighet.

- Den beste tingen du kan gjøre for å skape et forhold er bare å se på den andre personen, spesielt når du lytter til dem, sier Beverly Palmer, psykologiprofessor og ekspert på ikke-verbal kommunikasjon.

I følge Palmer bruker de mest sjarmerende menneskene øyekontakt med samtalepartnere. Det gjør at du føler deg som et svært viktig menneske i akkurat det øyeblikket.

Vurderte modeller
Mason satte 43 studenter foran en dataskjerm for å se en rekke kvinnelige modellers ansikter fra magasiner. Deltakerne besto av 24 kvinner og 19 menn. Bildene var manipulerte, slik at det så ut som de sakte beveget blikket mot eller fra seeren.

I det første eksperimentet ble deltakerne bedt om å rangere kvinnene på bildene ut i fra hvor god personlighet de antok modellene hadde. Begge kjønn rangerte kvinnene som så bort som mindre sympatiske enn kvinnene som så mot dem.

Kjønnsforskjellen dukket opp etter det andre eksperimentet. De samme deltakerne ble bedt om å rangere hvor fysisk attraktive modellene var. Her vurderte mennene modellene som ikke så mot dem som mindre pene, mens modellene som så på dem fikk høyere plassering. For kvinner hadde imidlertid ikke blikket noen stor innflytelse på hvordan de rangerte modellene.

Kritisk
Undersøkelsen har flere kritikere, blant annet Doe Lang. Hun er psykolog og forfatter av The New Secerets of Charisma, og hun sier til iVillage at det er ubetydelig å fokusere på denne ene ikke-verbale kommunikasjonen og ekskludere alle andre.

- Det er mange, mange mulige finesser som ikke forsøkt å analysere. Er øyenbrynene løftet? Er skuldrene løftet? Hva gjør resten av kroppen? Bare å ha hodet vendt og blikket er altfor enkelt, sier hun.

Mozon.no, 29.04.2005

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!