<B>Kort prosess: </b>Opprett en sms-varsling som gir deg beskjed hver gang kortet (eller en kopi du ikke kjenner til) brukes. Foto: Colourbox.com
Kort prosess: Opprett en sms-varsling som gir deg beskjed hver gang kortet (eller en kopi du ikke kjenner til) brukes. Foto: Colourbox.comVis mer

La tyvene sende deg sms!

Sms hver gang kortet ditt blir brukt er det siste mottiltaket mot kortsvindlerne.

Såkalt skimming, eller kopiering av kredittkort, skjer ikke bare i minibanker. Når kelneren forsvinner på bakrommet med kortet ditt, kan han kopiere informasjonen i magnetstripen på noen sekunder. Det kan også installeres skimmingutstyr i kortlesere i butikker, da gjerne i ledetog med butikkbetjeningen.

Ettersom minibanker har blitt bedre sikret mot installasjon av skimmingutstyr, har skimmingen flyttet til butikkterminalene. - I utlandet ser vi nå en økning av slik kopiering, sier Anne Dybo i Økokrim. - Det gjøres på en måte det er vanskelig for publikum å gjennomskue.

Bruker du kort i taxi? Les her

Vanskeligere med chip

Ifølge informasjonssjef Anders Bigseth i Teller Norge, har hittil ingen svindlere klart å kopiere informasjonen som ligger i chip-en i de nye bankkortene. - Du kan ikke lage et nytt kort, eller handle på internett, uten å ha denne informasjonen. Dermed er kortet sikrere, sier Bigseth.

Mens Dybo i Økokrim mener det har vært en sterk økning i kortsvindler, sier Bigseth at denne bare har fulgt den sterke økningen i kortbruken generelt.

De teiper fortsatt over chipløsningen - les hvorfor

Merker ikke kopiering

Blir du fysisk frastjålet et kort, eller mister det, vil du vanligvis merke det ganske raskt. De fleste av oss har lagt nummeret til Teller AS inn i kontaktlisten. De representerer Visas og Mastercards betalingssystem i Norge, og kan derfor sperre kortet øyeblikkelig.

Men når kortet er kopiert, kan kopien være i bruk uten at du vet det. Kanskje synes du kontoutskrifter er like spennende lesestoff som Lignings-ABC. Du blir derfor som oftest ikke klar over at det er flere som bruker kontoen din før den er tom. Til gjengjeld kan dette gå fort.

La svindlerne sende deg sms

Derfor er den nye tjenesten, som blant annet tilbys av Postbanken og DnBNor nyttig: Du kan i nettbanken opprette en mobilvarsling som gjør at du får en teksmelding hver gang kortet ditt blir brukt. Er du programkunde i Postbanken, koster varslingen én krone. DnBNor gjør ikke skam på sitt rykte som prisleder, og her betaler programkunder to kroner og andre kunder fire kroner pr. varsling.

Antakelig bruker du kortet et par ganger om dagen, og disse varslingene vil da ikke bli noen stor utgift. Men det interessante er at du vil bli varslet også om uttak gjort med en eventuell kopi, eller om kortet er stjålet uten at du har merket det.

Mobiltelefonen har vi idag alltid på oss, og den står alltid på. Om noen bruker kopien i en minibank, vil du kunne vite det i løpet av minutter. For det første vil du kunne sperre kortet raskere. For det andre vil politiet ha en ledetråd, i den grad de gjør noe med det.

Om du har en uttaksgrense i kortet ditt, vil du da ikke miste mer enn denne. Kredittkortselskapet vil også dekke tapet. Selv om du har vært grovt uaktsom, vil mesteparten dekkes.

Beste kort for uttak i utlandet

Kort eller konto

I Postbanken kan du foreløpig bare opprette varsling knyttet til MasterCard, mens du i DnBNor kan få varsel når alle typer kort brukes.

I Nordea har de foreløpig ikke varsel om når kort brukes, men i den grad du bruker Visa debetkort (som de fleste av oss har), kan du i stedet be om å bli varslet når det skjer endringer på kontoen din. Denne varslingen koster 1-2 kroner stykket.

Bare mens du er på ferie?

Det er ikke så mye skimming i Norge lenger, risikoen er nok større i utlandet. Om du synes det blir dyrt med en permanent varsling hver gang du bruker kortet, kan du jo opprette den forut for utenlandsturer og slå den av igjen når du kommer hjem.