La tenåringen sove

Tenåringer legger seg sent og sover til langt på dag. Og det bør de få lov til, i følge forskerne.

Den biologiske klokken i kroppen vår er med på å regulere hvor mye søvn vi trenger og når vi blir trøtte om kvelden. Men denne klokken er ikke konstant hele livet.

De fleste barn trenger mellom 10 og 12 timers søvn hvert døgn, mens voksne som regel klarer seg med mindre søvn. Overgangen fra barn til voksen er derimot ikke like lett å takle for alle.

Late tenåringer
Vi kjenner alle til mytene om slubberter i tenårene som spiller dataspill hele natten og sover hele dagen. Men årsakene til denne døgnrytmen er ikke bare latskap.

- En av de tingene som skjer med tenåringer er at søvnrytmene forandrer seg. Mens de fleste barn blir trøtte i nitiden blir mange tenåringer ikke trøtte før klokka ett eller to om natten. Men de trenger fortsatt sine ti timer med søvn, som betyr at de ideelt bør sove ut hele formiddagen, sier professor Sonia Ancoli-Israel ved San Diego School of Medicine til nyhetskanalen ABCNews.

- Mange foreldre tenker at "ungen min er lat". Men dette er faktisk en helt normal fase for tenåringer å gå gjennom. Vi kaller denne fasen for en forsinket søvnrytme fordi hele døgnrytmen blir forsinket i forhold til døgnet vi er vant til, forklarer Ancoli-Israel.

Sløv og slapp
Professoren innrømmer at hun ikke kjenner til mange tenåringer som får sove så lenge de trenger hver dag. Resultatet av søvnmangel over tid kan bli at man ikke fungerer optimalt og er helt våken gjennom dagen.

- Den forsinkede søvnrytmen kan bli et stort problem for tenåringer når de må komme seg på skolen i tide. Et problem er også at de ikke er våkne nok for de første skoletimene fordi kroppen og hjernen ennå ikke er helt våken.

- Det finnes faktisk en global bevegelse som nå arbeider med å få ungdomsskoler og videregående skoler til å starte senere på dagen, nettopp på grunn av dette problemet, forteller Ancoli-Israel.

 

Først opprettet 22.09.2005
Redigert 02.05.2007