La sykkelen stå i byen

Sykling i forurensede bygater øker risikoen for hjertesykdommer. Det mener britiske forskere som anbefaler byborgerne å la sykkelen stå hjemme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Daglig bevegelse er viktig for kroppen. Derfor velger også mange å sykle til jobben.

Men sykling i storbyen er farligere enn du tror. Britiske forskere mener nå at små dieselpartikler i byluften kan øke risikoen for hjertesykdommer og oppveie helsefordelene ved treningen.

Dårlige nyheter
- Sykling i sterkt trafikkerte områder utsetter syklisten for en høy konsentrasjon av luftforurensning. Mange og dype åndedrag øker også effekten av forurensningen på kroppen. Dette er dårlige nyheter for hjertet, sier David Newby ved Edinburgh University.

Han har ledet en ny undersøkelse som har sett på hvordan kroppen reagerer på eksos fra dieselmotorer. 15 menn deltok i undersøkelsen hvor de syklet en time på luft som tilsvarer forurensningen i en trafikkert by.

Seks timer etter sykkelturen kunne forskerne oppdage skader og mindre fleksibilitet i blodårene. Produksjonen av et protein som motvirker blodpropper i blodet ble også merkbart redusert. Dette er symptomer som er sammenfallende med tidlige stadier av hjertesykdom.

De farlige stoffene i dieseleksos omfatter små partikler karbon og flere metaller. Partiklene er så små at luftfiltre eller ansiktsmasker ikke kan holde dem ute.

Som passiv røyking
- Utendørs trening i storbyene kan bidra til hjertesykdommer hos ellers friske mennesker. Risikoen ved denne typen forurensning kan sidestilles med passiv røyking, sier professor John Eyres ved Aberdeen University i en kommentar til undersøkelsen.

Han er leder for den offentlige arbeidsgruppen British Committee on the Medical Effects of Air Pollutants, som arbeider med nettopp denne typen spørsmål i Storbritannia. Gruppen skal legge fram sin egen rapport om forurensning og helserisiko i neste måned.

Bedre i parken
Forurensningen i norske byer er som regel høyest i vintermånedene. Men det er også store lokale forskjeller på graden av forurensning.

Sykling langs motorveien utsetter deg for lang flere skadelige stoffer enn om du velger en sykkelsti som er lagt vekk fra hovedveiene. Husk at bare ti meter vekk fra bilveien faller forurensningen med opptil 90 prosent, er rådet fra avisen The Australian som omtaler den britiske undersøkelsen.

 

Mozon.no, 25.08.2005