- La pengene stå

Mange lurer på når de bør bruke pengene på BSU-kontoen.

Det er god grunn til at bankene ber deg beholde BSU-pengene så lenge som mulig, mener forbrukerøkonom Christine Warloe (til venstre) og økonomirådgiver Agnes Bergo.
Det er god grunn til at bankene ber deg beholde BSU-pengene så lenge som mulig, mener forbrukerøkonom Christine Warloe (til venstre) og økonomirådgiver Agnes Bergo. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Mitt råd er klart: Frem til man er 34 år, skal BSU-kontoen stå urørt. Økonomien svinger fort i den alderen, og så lenge det er mulighet for skattefradrag, bør man ikke “lukke døren” og ta ut pengene, sier daglig leder i Pengedoktoren Agnes Bergo til DinSide.

Hun støttes fullt ut av forbrukerøkonom i Nordea Christine Warloe.

– Så lenge man er under 34 år, så ville jeg ventet med å avslutte BSU-kontoen inntil den er fullspart eller så langt man rekker. Man bør altså fortsette sparingen i BSU etter at man har skaffet seg bolig. Skattefradraget gjør at man får en mye bedre avkastning på pengene i BSU-ordningen enn om man betaler ned på lånet, sier Warloe.

>>> Veldig populær spareform

Vent med å nedbetale

Penger satt inn på BSU-konto, gir 20 prosent direkte fratrekk på skatten. Dette er utvilsomt gunstig, men hva om du ikke sparer likevel? Bør man fortsatt la pengene stå?

– Sparer du maksbeløpet på 20.000, så vil det i praksis si at du sparer 16.000 kroner, men får 20.000, og 4.000 kroner i avkastning på 16.000 kroner utgjør alene 25 prosent. Dette er en langt høyere avkastning enn den renten man betaler på lånet. Men når man er ferdig med å spare i BSU, så bør man straks betale ned på lånet, sier Warloe.

Bergo er enig:

– Når man fyller 34, må man altså vurdere BSU opp mot vanlige sparemetoder. Mitt råd er da: Hvis du på dine lån betaler en rente som er høyere enn renten du får på BSU-kontoen, vil det lønne seg å ta pengene ut av BSU-kontoen og nedbetale gjeld.

Ferske tall fra Finansportalen viser at renten på BSU-konto hos de ulike bankene varierer fra 3,5 til 6 prosent rente. Slutter du å sette inn på kontoen, får du heller ikke skattefradraget, og det kan lønne seg å betale ned gjeld i stedet.

26 år - et magisk tall

For å rekke å fullspare en BSU må man starte senest det året man fyller 26 år, og da må man spare maks beløp hvert år.

– Men pass på å ikke avslutte kontoen før året etter du satte inn siste sparebeløp. Ellers får man ikke skattefradrag på dette beløpet, presiserer Warloe.

>>> Men flest nordmenn bør spare slik

Kun til enkelte formål

Agnes Bergo minner også om hva BSU-pengene kan og ikke kan brukes til.

– Husk at BSU-penger kun kan brukes til ny bolig eller til nedbetaling av boliggjeld som ble tatt opp etter at kontrakten ble signert. Man kan ikke bruke BSU til andre ting. Gjør man det, må man betale tilbake skattefradraget.

Boligsparekonto kan som hovedregel bare opprettes én gang for hver person. Du kan ikke ha to BSU-konti eller opprette ny konto når en tidligere konto er gjort opp.