<b>Lionel Messi: </b> Etter landslagets tap for Lichtenstein og San Marino har ikke norske backpackere lenger flagget på ryggsekken. La oss gjenreise vår ære, foreslår Jon Erland Madsen. Foto: Darz Mol
Lionel Messi: Etter landslagets tap for Lichtenstein og San Marino har ikke norske backpackere lenger flagget på ryggsekken. La oss gjenreise vår ære, foreslår Jon Erland Madsen. Foto: Darz MolVis mer

La oss kjøpe Messi!

Hvordan kan verdens rikeste land ha et så dårlig fotballag?

Qatar har blitt en av regionens sterkeste friidrettsnasjoner etter å ha kjøpt kenyanere og gitt dem arabiske navn og statsborgerskap på rekordtid. Qatar har også kjøpt brytere fra Bulgaria.

Og hva gjør vi med oljemilliardene våre? Bygger kystkultursenter i Rørvik? Broer dit ingen bor? En Opera der det er best å sitte på taket? Se på verdens rikeste land spille fotball mot verdens minste og nyeste, Makedonia. Null - null. Vi skammer oss jo over å være norske. Vi klarer ikke lenger å se verden i øynene. Vi går med solbriller når vi er i utlandet.

Vi har gjort det før: Den opprinnelig finske håndballspilleren Katja Nyberg fikk norsk statsborgerskap i 2001, etter å ha bodd her i fire år. Jaysuma Saidy Ndure, en av verdens beste sprintere, ble norsk statsborger i 2006 etter å ha kommet til landet i 2002.

Jon Erland Madsen er siviløkonom og journalist i DinSide. Foto: Per Ervland
Jon Erland Madsen er siviløkonom og journalist i DinSide. Foto: Per Ervland Vis mer


Den beryktede juksepaven Johann Mühlegg flyttet til Spania i 1998 og ble spansk statborger i 1999. I Norge skal man som hovedregel ha syv års botid for å bli statsborger.

Det følger imidlertid av paragraf 18 i statsborgerloven at Kongen i statsråd kan gi unntak fra botidskravet.

Alle land bestemmer selv hvem som skal bli statsborgere.

Carles Puyol. Foto: Creative Commons
Carles Puyol. Foto: Creative Commons Vis mer


Opera, men ikke fotballag? Det er moro med Opera til 3,9 milliarder kroner, men gi oss én milliard (ok, to da), så skal vi kjøpe tjue gode fotballspillere og gi landet et landslag vi kan være stolte av, som Trond Giske pleier å si.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det fine med å kjøpe fotballspillere, er at de ikke behøver å gjøre noe annet for oss enn å delta på landslagssamlingene og kampene. De kan bo der de bor idag og spille for de klubbene de spiller for nå. Pengene de får ved å skifte statsborgerskap vil være en ren ekstrainntekt.

Nå kan man innvende at den argentiske Barcelona-spilleren Lionel Messi ved å skifte til norsk statsborgerskap måtte vinke farvel til muligheten til å bli verdensmester i fotball, som jo Argentina har en sjanse til i Sør-Afrika i 2010. Men Messi får jo spille med Kaka, Zlatan, Ribery og Torres på det norske landslaget, så han kommer til å vinne alt.

Kanskje kunne vi også ansette en god trener.

Nå ville kanskje Argentina strittet imot å gi fra seg Lionel Messi, men Norge har jo et overtak på andre områder. Vi har uvanlig mange gode forfattere i forhold til folketallet, fler enn vi strengt tatt har behov for. Så vi kunne jo sendt Dag Solstad til Buenos Aires, der han etter et kort kurs kunne vært unødig ordrik også på spansk, så kunne Messi kommet innom på landslagssamlinger på Kringsjå.

Se også: Slutt på impuls-tipping

Forslag til andre spillere vi kunne kjøpt:

Frank Ribery
Frank Ribery Vis mer


Cesc Fabregas. Foto: public domain
Cesc Fabregas. Foto: public domain Vis mer


Fernando Torres Foto: J. R. Rasmus
Fernando Torres Foto: J. R. Rasmus Vis mer


Ricardo Pereira. Foto: GNU Free Documentation License
Ricardo Pereira. Foto: GNU Free Documentation License Vis mer


Nemanja Vidic. Foto: Austin Osuide
Nemanja Vidic. Foto: Austin Osuide Vis mer


Miroslav Klose Foto: Darz Mol
Miroslav Klose Foto: Darz Mol Vis mer


Steven Gerrard. Foto: Creative Commons
Steven Gerrard. Foto: Creative Commons Vis mer


Clarence Seedorf Foto: Creative Commons
Clarence Seedorf Foto: Creative Commons Vis mer