La kvinnene jobbe

Kvinner som jobber har bedre helse enn hjemmeværende, viser en ny studie. Og det er yngre kvinner som stresser mest.

Påstandene kommer fra en australsk studie med 40.000 kvinner i tre generasjoner.Undersøkelsen bygger på data fra ti år og forskerne vil fortsette å hente inn informasjon om helsen til deltakerne i minst et tiår til.

Kvinnene var i alderen 18 til 23, 45 til 50 og 70 til 75. Konklusjonen er at kvinner med fast jobb har best fysisk og psykisk helse, mens arbeidsledige har det verst. Helsen til middelaldrende kvinner som hadde en fast jobb, var bedre enn de som ikke hadde inntekt eller de som gikk inn og ut av arbeidslivet i løpet av forskningsperioden.

I følge SSB var 69,6 prosent av norske kvinner mellom 16 og 74 år i arbeid i 2002. Av disse var 56 prosent deltidsansatt.

Stress blant yngre
Deltakerne i den yngste gruppen hadde et høyere nivå av stress enn de eldre kvinnene. Stresset fortsatte gjennom 20-årene. Dette kommer blant annet av et urbant liv, studier, stadig flytting og forhold som tar slutt. Store livsforandringer som graviditet, giftemål og å begynne i ny jobb ble forbundet med redusert stressnivå.

Studien viste også det økende problemet med overvekt. Vekten økte mest blant kvinnene som bodde utenfor byene. De yngste kvinnene hadde lavest vekt, men la på seg mest i løpet av perioden.

 

Mozon.no, 21.09.2005