Vi lister oss så stilt på tå... Foto: colourbox.com
Vi lister oss så stilt på tå... Foto: colourbox.comVis mer

La dem suge ferdig

Hvis du blir stukket av en mygg bør du vente til den er ferdig.

Det er ikke bare du som elsker sene sommerkvelder – det gjør myggen også. Perioden mellom mai og september er nemlig myggens storhetstid.

Hunnmyggen trenger blodet vårt for å kunne legge egg, og derfor drar den ut på jakt etter søtt menneskeblod som den kan snike til seg. Uheldigvis medfører dette for de fleste noen utrolig irriterende og kløende spor, også kalt myggstikk.

Les også: Dette gjør sommeren enklere

La myggen suge ferdig

Når myggen stikker deg, borer den snabelen sin inn i deg og sprøyter inn et kjemisk stoff. Dette forhindrer blodet ditt fra å størkne, og gjør at myggen kan meske i seg i fred og fordragelighet. Det er også dette stoffet som gir oss en allergisk reaksjon i form av kløe og hevelse.

Les også: Nå skal dødsmyggen bekjempes

Men visste du at du faktisk bare bør la myggen få suge ferdig hvis du først har blitt angrepet? Det tipser i hvert fall det danske nettstedet fri.dk om.

Hvis du lar myggen få gjøre seg ferdig (før du eventuelt tar livet av den) reduserer du nemlig irritasjonen og kløen som vanligvis kommer etter et myggstikk. Grunnen til det er at myggen suger opp en del av giftstoffet igjen når den er ferdig med jobben.

Les også: Pass deg for smitten!

Noen gode myggråd

Myggen tiltrekkes av ånden, varmen og kroppslukten vår, og særlig det siste er det mulig å gjøre noe med. Myggmidler skremmer nemlig myggen vekk med et duftstoff som forvirrer og samtidig hindrer dem i å oppdage at det finnes et saftig menneske i nærheten.

Les også: Er du en myggmagnet?

Tips til deg som ikke vil være myggmat:

  • Hold deg innendørs eller kle deg i langermede gensere og bukser.
  • Hvis du sover med åpent vindu i et område med mye mygg, kan du henge myggnetting over vinduet.
  • Bruk kun myggmidler på bar hud. Mange myggmidler inneholder duftstoffer som skremmer vekk myggen – men de samme stoffene kan også gi deg allergi hvis du har ømfintlig eller solskadet hud.
  • Spray aldri myggmidler direkte i ansiktet. Spray ut en liten mengde i håndflaten og fordel det i ansiktet, eller bruk en stift. Unngå også å bruke midlene rundt øynene, på leppene og på ømfintlige områder med sår eller lignende.
  • Bruk aldri myggmidler på barn under tre år.
  • Ifølge danske Miljøstyrelsen finnes det ingen bevis for at mygglys faktisk fungerer.
  • Les også: Sommerens plageånder

    Denne artikkelen ble første gang publisert 27/07-2009.