La butikken pakke og sende for deg

Du sparer både tid og porto.

<b>Ferdig innpakket:</b> Flere butikker tilbyr å pakke gavene for deg, som for eksempel Amazon. Da kan du slippe mellomlanding hjemme, og sende pakken direkte til mottaker. Enkelt, og tidsbesparende. Foto: Amazon
Ferdig innpakket: Flere butikker tilbyr å pakke gavene for deg, som for eksempel Amazon. Da kan du slippe mellomlanding hjemme, og sende pakken direkte til mottaker. Enkelt, og tidsbesparende. Foto: Amazon Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En stadig økende andel nordmenn gjør julehandelen foran PC-skjermen. I følge fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB sier 22 prosent at de skal kjøpe julegavene på nettet i år, kontra 19 prosent i fjor.

I tillegg er 43 prosent usikre på om de vil julehandle på nett i år, så det er fortsatt åpning for at netthandel tar mer av i årets julehandel.

Men nå haster det: Skal du julehandle på nett må du sørge for at mottaker får forsendelsen i tide til jul, og hvor kjapp du må være avhenger av hvor du bor.

Les også: Vil forby populær julegave

De pakker gaven for deg

Spare noen runder med transport og pakking? Flere nettbutikker tar jobben med å pakke inn for deg, og stort enklere kan det vel ikke gjøres. For eksempel pakker Amazon gavene for rundt 30 kroner ekstra. Da skal gaven pakkes pent inn, og påføres en personlig hilsen fra deg. Da kan du med andre ord trygt legge inn mottagers adresse som leveringsadresse.

Adlibris.no pakker også inn bøker for 25 kroner per stykk med 1-2 dagers ekstra leveringstid.

På Postens tjeneste Norges nettfavoritter kan du filtrere på butikker som tilbyr innpakking for flere aktører som tilbyr lignende tjenester.

Spar på portoen

En ting er innpakningen, minst like viktig er portoen. I følge MMI-undersøkelsen skal vi i gjennomsnitt bruke 294 kroner på porto i år. Du kan imidlertid spare penger på porto ved å få sendt gaven ferdig innpakket til mottaker, hvis du allikevel ville sendt gaven i posten.

Skal du handle i en butikk som ikke tilbyr innpakning, går det jo an å alliere seg med mottakers familie for å spare et ledd i transporten. Har du slekt og venner utenlands, er det lurt å velge en nettbutikk der de bor.

Den rekordsterke norske kronen gjør dessuten netthandel i utlandet ekstra gunstig akkurat nå. Totalprisen sjekker du enkelt med DinSides netthandelskalkulator.

Frakten inkludert

Og kanskje kan du rett og slett slippe unna hele portoproblematikken. Enkelte nettbutikker frister nemlig med fri frakt nå før jul.

Her er noen eksempler på fri frakt


Bruk kredittkort

DinSide anbefaler at du bruker kredittkortet når du skal handle på nett. Foruten tryggheten ved at pengene ikke trekkes direkte fra konto, er du beskyttet av kredittkjøpsloven. Er du uheldig og taper penger fordi du kommer borti svindlere, vil bank eller kortutsteder dekke tapet ditt.

Som regel får du varene levert før kortregningen forfaller. Er varene eller tjenestene mangelfulle har du dermed mulighet for å stoppe betalingen. Det vil alltid være en fordel at du selv sitter med pengene – og således også makten – dersom du ender i en diskusjon med selger om hvorvidt varen er mangelfull eller ikke. Vis forøvrig alltid en sunn skepsis til nettsteder, og legg aldri igjen kortdetaljer hvis du ikke føler deg helt trygg. Et tilbud som er for godt til å være sant er ofte det, råder for eksempel Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Trygg julehandelhandel: Sjekk DinSides råd for sikker netthandel

Lønner det seg egentlig

Handler du på nett er det lurt å regne på eventuelle omkostninger som kommer i tillegg. Hvis varen har en verdi på 200 kroner eller mer, må du i tillegg betale merverdiavgift på 25 prosent (15 prosent på mat og drikke). Kjøper du matvarer eller klær produsert utenfor EU kommer toll på toppen. Tollsatsen avhenger av type produkt og hvor varen er laget, og i tillegg kommer et fortollingsgebyr. Reglene er både detaljerte og kompliserte.

Forenklet fortolling utført av Posten lyder på 125 kroner per oppdrag.

– Du kan tro at du gjør et kupp, men til slutt kan det hende at det er mer lønnsomt å ta en tur i butikken i stedet, mener Sandmæl.

Unngå avgiftssjokk: Sjekk DinSides netthandelskalkulator først

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!