Kyss farlig for nøtteallergikere

Har du nøtteallergi kan du få allergiske reaksjoner dersom du kysser noen som har spist nøtter i løpet av de siste seks timene. Også etter at de har pusset tenner.

Kyss farlig for nøtteallergikere

Har du nøtteallergi kan du få allergiske reaksjoner dersom du kysser noen som har spist nøtter i løpet av de siste seks timene. Også etter at de har pusset tenner.

For de med nøtteallergi har uttrykket sikker sex en bredere betydning enn for andre. De bør også spørre om vedkommende har spist nøtter innen de siste 6 timene, sier dr. Rosemary Hallett fra USA.

I en undersøkelse av mennesker med peanøtt og trenøttallergi fant forskerne ved California-Davis universitetet i USA at 5 prosent hadde hatt en allergisk reaksjon etter å ha kysset en som hadde spist nøttene de var allergiske mot.

Disse hadde fått reaksjoner opptil seks timer etter at kysseren hadde spist nøtter, sier Hallet til

I mange tilfellene var allergikerne blitt kysset av ektefellen. Andre var barn som var blitt kysset av foreldrene, eller single som hadde kysset med en date. En bestemor hadde fått reaksjoner etter å ha blitt kysset av et barnebarn som hadde spist peanøttsmør.

Kun én fikk en så alvorlig reaksjon at vedkommende måtte på sykehuset. Dette var et barn, melder Reuters Health.

Reagerte også etter tannpuss og munnvann

Spørreundersøkelsen var konstruert til å finne ut hvilke eksponeringer som utløste allergiske reaksjoner hos nøtteallergikere. Ingen av spørsmålene omhandlet kyssing direkte. Det ble imidlertid spurt om Har du hatt en allergisk reaksjon etter å ha tatt på mat?

20 av 440 deltakere svarte her at de hadde hatt en reaksjon etter å ha kysset noen som hadde spist nøttetypen de var allergiske mot.

Forskerne var overrasket over at allergikeren kunne få reaksjoner inntil hele 6 timer etter at kysseren hadde spist nøtter. Blant de gifte parene hadde mange også tatt forhåndsregler som å pusse tennene og bruke munnvann før de kysset partneren.

Gjelder også kyss på kinnet?

Dette er viktig kunnskap for dem med nøtteallergi. Familie og venner bør vite at de kan utløse en allergisk reaksjon hos allergikeren ved kyss etter å selv ha spist nøtter eller produkter med nøtter. Man bør også ha dette i bakholdet ved kyss på kinnet, sier Hallet til Reuters Heath.

I en datingsituasjon bør man spørre daten om han/hun har spist nøtter eller nøtteprodukter. Dette er kanskje ikke så lett, spesielt ikke for unge mennesker, sier Hallet.

Silje Stavik mozon.no 21.11.01