Kyss farlig for nøtteallergikere

Har du nøtteallergi? Da bør du ikke bare passe på hva du selv putter i deg, men også hva kjæresten din spiser. Har han eller henne spist nøtter bør dere vente i seks timer før dere kysser hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kyss farlig for nøtteallergikere

Har du nøtteallergi? Da bør du ikke bare passe på hva du selv putter i deg, men også hva kjæresten din spiser. Har han eller henne spist nøtter bør dere vente i seks timer før dere kysser hverandre.

Av Silje Stavik

Og det gjelder, selv om kjæresten din har pusset tennene sine aldri så lenge.

Vent i seks timer

- For de med nøtteallergi har uttrykket sikker sex en bredere betydning enn for andre. De bør spørre folk de skal kysse om vedkommende har spist nøtter innen de siste 6 timene, sier dr. Rosemary Hallett fra USA.

I en undersøkelse av mennesker med peanøtt- og trenøttallergi fant forskerne ved California-Davis universitetet i USA at 5 prosent hadde hatt en allergisk reaksjon etter å ha kysset en som hadde spist nøttene de var allergiske mot.

Disse hadde fått reaksjoner opptil seks timer etter at kysseren hadde spist nøtter, sier Hallet til Reuters Health.

I mange tilfellene var allergikerne blitt kysset av ektefellen. Andre var barn som var blitt kysset av foreldrene, eller single som hadde kysset med noen på stevnemøte. En bestemor hadde fått reaksjoner etter å ha blitt kysset av et barnebarn som hadde spist peanøttsmør.

Kun én fikk en så alvorlig reaksjon at vedkommende måtte på sykehuset. Dette var et barn, melder Reuters Health.

Puss, puss? Nytter ikke

Spørreundersøkelsen var konstruert til å finne ut hvilke eksponeringer som utløste allergiske reaksjoner hos nøtteallergikere. Ingen av spørsmålene omhandlet kyssing direkte. Det ble imidlertid spurt om Har du hatt en allergisk reaksjon etter å ha tatt på mat?

20 av 440 deltakere svarte her at de hadde hatt en reaksjon etter å ha kysset noen som hadde spist nøttetypen de var allergiske mot.

Forskerne var overrasket over at allergikeren kunne få reaksjoner inntil hele 6 timer etter at kysseren hadde spist nøtter. Blant de gifte parene hadde mange også tatt forhåndsregler som å pusse tennene og bruke munnvann før de kysset partneren.

Dette er viktig kunnskap for dem med nøtteallergi. Familie og venner bør vite at de kan utløse en allergisk reaksjon hos allergikeren ved kyss etter å selv ha spist nøtter eller produkter med nøtter. Man bør også ha dette i bakholdet ved kyss på kinnet, sier Hallet til Reuters Heath.

- Hvis man er på et stevnemøte bør man spørre den man er sammen med om han eller henne har spist nøtter eller nøtteprodukter. Dette er kanskje ikke så lett, spesielt ikke for unge mennesker, sier Hallet.

Mozon.no, oppdatert 04.09.02.
Tilrettelagt av Hege Eilertsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!