<strong>KREDITTRABATT:</strong> DNB og Nordea, blant andre, gir Mastercard-kundene sine mulighet til å handle med rabatt. Forbrukerrådet og Luksusfellen-ekspert er skeptiske til slik praksis. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix og skjermdump.
KREDITTRABATT: DNB og Nordea, blant andre, gir Mastercard-kundene sine mulighet til å handle med rabatt. Forbrukerrådet og Luksusfellen-ekspert er skeptiske til slik praksis. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix og skjermdump. Vis mer

Kredittkort-rabatt

- Kynisk av DNB

Forbrukerrådet og siviløkonom synes det er uheldig at bank gir rabatt til kunder som shopper med kredittkort.

Publisert

«Supertilbud er eksklusive tilbud til deg med Mastercard fra DNB», skriver banken på nettsiden sin.

Kundene som benytter seg av dette tilbudet kan få mellom 10 og 30 prosent rabatt på kjøper sitt hos en rekke vare- og tjenesteforhandlere, også på allerede nedsatte varer. En rekke sports- og klesmerker, tannlegesentre og bilverksted er blant aktørene kredittkortkundene kan få rabatt hos.

«Rabatten trekkes fra på din neste Mastercard-faktura. Husk at du får mest ut av tilbudene om du betaler hele fakturaen ved forfall», skriver DNB videre.

Det finnes sju ulike varianter av DNB Mastercard, blant annet Hvitt Mastercard som er spesielt rettet mot studenter, lærlinger og unge i førstegangstjenesten.

<strong>GJØR KREDITTKJØP BILLIGERE:</strong> DNB markedsfører rabattene sine knyttet til kredittkort som «supertilbud», men det er uenighet om hvor supre de egentlig er. Foto: skjermdump.
GJØR KREDITTKJØP BILLIGERE: DNB markedsfører rabattene sine knyttet til kredittkort som «supertilbud», men det er uenighet om hvor supre de egentlig er. Foto: skjermdump. Vis mer

Retter seg kun mot kredittkortkundene

Sivil- og adferdsøkonom Hallgeir Kvadsheim, også kjent som Luksusfellen-ekspert, kaller dette «hykleri forkledd som rabatter» i et innlegg på Pengeverkstedet.no. Han reagerer spesielt på at det er kredittkortkundene til DNB, ikke alle bankens kunder, som får dette tilbudet.

Årsaken er åpenbar: Banken tjener lite eller ingenting på at du bruker Visa-kort. Da trekkes kjøpet direkte fra brukskontoen din i banken - altså dine penger, skriver Kvadsheim.

De tjener heller ikke på de rundt 80 prosent av kundene som betaler kredittkortfakturaen ved forfall, men de siste 20 prosentene som dro kortet litt for kraftig under «Supertilbudet», eller av ulike grunner må skyve på regningen, skriver han videre, og legger til:

Prisen for dette er 20,3 % effektiv rente. Det blir fort noen hundretusener i fortjeneste for banken etter en slik helg.

MYE GJELD: Vennene til Tim får sjokk når han avslører hvor mye gjeld han egentlig har. VIdeo: TV3 Vis mer

- Kynisk og dobbeltmoralsk

Til Dinside understreker Kvadsheim at han ikke er imot at banker gir rabatter til kortkundene sine, men reagerer på at det kun er kredittkortkundene som får tilbudet.

- Når det gir ganske store rabatter hos flere store, brede forbruksvareforhandlere, endres forbrukernes kjøpsadferd, og det kan være skadelig for de med lav impulskontroll, sier Kvadsheim til Dinside.

- Det er dette som er kynisk av DNB. De tjener på dem som ikke klarer å gjøre opp for seg, fortsetter han.

Siviløkonomen synes det at slike tilbud kommer fra en bank som gjerne snakker om måtehold, gjenbruk, kontroll og oversikt i media, vitner om både dobbeltmoral og hykleri.

Det er ikke de samme personene som gir gode pengeråd og samtidig pusher shopping på kreditt, men det er den samme banken, ifølge ham.

DNB: - Ikke et problem

Kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB framholder at de opplever kredittkortkundene setter pris på tilbudene de gir knyttet til kortet, som til sammen har spart dem for flere hundre millioner kroner, ifølge banken.

- Kredittkortkundene våre er nøye vurdert, og det at kunder vi anser som trygge betalere får et tilbud på en sykkel eller kjøleskap, mener vi derfor ikke er et problem, sier Dalsbø til Dinside.

- De aller fleste kundene som benytter tilbudene bruker dem fornuftig, og betaler tilbake før rentene begynner å løpe. Vi har for øvrig svært lave tap knyttet til usikret gjeld, og gjør nøye vurderinger av hvem som får tilbud om kredittkort hos oss, sier Dalsbø videre.

På spørsmål om hvorfor kun er Mastercard-kundene kan benytte rabatt-tilbudene, svarer Dalsbø at det er fordi tilbudet er knyttet til akkurat denne korttypen, samt at banken ønsker kundene skal bli oppmerksomme på fordelene ved å bruke kredittkortet, som betalingsutsettelse, trygghet og andre fordeler kundene setter pris på, ifølge ham.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 15.12.2015 FORBANNA KUNDE: Da kredittkortet til en mannlig kunde ved et hotell i Oklahoma ble avvist, satte han seg i bilen og kjørte i full fart gjennom inngangen til hotellobbyen. Video: Comfort Inn & Suits Vis mer

Gir rabatter knyttet til reise

Nå skal det nevnes at DNB ikke er alene om å gi rabatter til kredittkortkunder - det er flere banker som tilbyr og markedsfører dette: Nordea, blant andre.

Kommunikasjonssjef Synne Ekrem påpeker imidlertid at deres kredittkortrabatter er knyttet opp mot reise, da de anbefaler kunder å bestille reiser med kredittkort på grunn av den inkluderte reiseforsikringen som følger med slike kort. Dette bestillingsrådet gir også flere andre, blant annet Forbrukerrådet.

- Våre kunder tilbys rabatter og fordelaktige priser på bruksområder som er naturlig i forbindelse med reise, for eksempel parkering, leiebil og hotell, sier Ekrem til Dinside.

<strong>REISERABATT:</strong> Nordea gir også kredittkortrabatter, men da hovedsakelig knyttet til reise, som prosenter på leiebil. Foto: skjermdump.
REISERABATT: Nordea gir også kredittkortrabatter, men da hovedsakelig knyttet til reise, som prosenter på leiebil. Foto: skjermdump. Vis mer

Slike reiserelaterte kredittkortrabatter mener Kvadsheim er mer naturlige og hensiktsmessige. Det samme mener han om generelle rabatter for bruk av kredittkort, for eksempel på bensinstasjon eller ved å gi x antall prosent per kjøp.

Vil avvikle kreditt-praksis

Det er de store rabattene som endrer kjøpsmønsteret til forbrukerne Kvadsheim anser som problematiske, og det er han ikke alene om.

Forbrukerrådet har nemlig jobbet hardt for å avvikle denne typen praksis fra bankene, noe de nå har nådd fram med og fått gjennomslag for med utkast til ny finansavtalelov, som skal behandles på Stortinget i år.

- Enkelte kan tenke at et forbud mot kredittkortrabatt fratar dem rabatt, men vi har latt hensynet til samtlige forbrukere gå foran, også de som ikke benytter seg av «supertilbudene» og de som «knuffes» til å ta opp gjeld de ikke ellers ville å ta opp, sier fagdirektør Jorge Jensen til Dinside.

- Vi er heller ikke motstandere av rabatter eller kredittkort, men vi mener at tilbud ikke skal betinge at forbrukere setter seg i gjeld, legger han til.

Fagmiljøene er samstemte i at det gjeldsopptaket i husholdningene er blitt så stort at det er en risiko for samfunnet, og denne risikoen har neppe blitt mindre i løpet av coronapandemien, nå som flere hundre tusen er permittert, ifølge Jensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer