Kvitteringene blir elektroniske

Papirkvitteringer er en saga blott for noen.

Kvitteringer som blir borte eller uleselige, er en saga blott for noen. Foto: Colourbox.com
Kvitteringer som blir borte eller uleselige, er en saga blott for noen. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har sikkert vært i situasjoner der du gjerne vil bytte eller reklamere på en vare, men hvor butikken krever kvitteringen. Enten finner du den ikke, eller så har kvitteringen blitt redusert til en uleselig papirlapp.

De færreste av oss klarer å ta vare på alle kvitteringer vi kan få bruk for senere, men nå har danskene fått et system som rotehoder kan misunne dem. Det er også planer om å lansere det i Norge.

- Vi har allerede en avtale med Bauhaus i Norge, og vi jobber med å få med flere før vi lanserer tjenesten i Norge, sier Mads Østergaard Pedersen, partner i eKvittering ApS.

Konseptet kan minne om eFaktura (elektronisk faktura tilbudt av Bankenes betalingssentral), men heter eKvittering, og er en service som gir deg elektroniske versjoner av dine kvitteringer.

Per i dag fungerer det slik at de danskene som ønsker det, melder inn sitt betalingskort til eKvittering.dk. Når de så kjøper noe i en butikk som har et samarbeid med eKvittering, blir den elektroniske kvitteringen automatisk sendt til deres personlige innboks hos eKvittering. Som kunde har du hele tiden oppdatert informasjon om hvilke butikker som tilbyr tjenesten.

Gratis for personlige brukere

Hva med deg?

Ønsker du slike tjenester velkommen? (Avsluttet)
Ja, dette har jeg virkelig bruk for(73%) 1052
Tja, det kan jo være nyttig, men noen må jo betale gildet(19%) 272
Nei, jeg tar vare på viktige kvitteringer uansett(9%) 124
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Å opprette en personlig konto er gratis, og det koster heller ikke noe å melde inn et betalingskort.

- Tjenesten finansieres av både forbrukerne og av butikkene. Forbrukerne betaler et mindre beløp for innmelding av kort to, tre, fire og fem, og butikkene betaler et årlig beløp for å være med på eKvittering, forklarer Pedersen til DinSide.

Allerede i Norge

Flytoget er et eksempel på en norsk bedrift som allerede tilbyr elektroniske kvitteringer. Har du meldt inn kortnumrene du bruker, kan du bare dra kortet og kvitteringen kommer direkte inn på din e-post.

- Timekiosk AS har som en del av våre øvrige systemer levert e-kvitteringstjenester i to-tre år, og vi har mange tusen sluttkunder som benytter tjenesten spesifikt innen serviceytende bransjer. Vi har også planlagt og arbeidet med en generell slik løsning for "alle" bransjer i over et år nå. Denne er nesten klar til lansering, men vi har avventet litt i forhold til at markedet ikke har vært modent, sier Kaj Seljeseth til DinSide.

Se også: Har du rett til å åpne varen?

Bevisbyrden ligger på kunden

For deg som forbruker kan det være lurt å arkivere kvitteringene dine. Det er nemlig slik at du som kunde bærer bevisbyrden for at du faktisk har foretatt kjøpet dersom du skulle ha behov for å bytte eller reklamere på en vare.

- Hvis du overhodet ikke kan godtgjøre at kjøpet er foretatt i akkurat den butikken, kan du slite, har Paal Bjønness, jurist i Forbrukerrådet, tidligere uttalt til DinSide.

Det skal imidlertid være nok at du kan godtgjøre at du på en eller annen måte har kjøpt dine varer i butikken. Bankkontoutskrift eller eventuelle vitner skal kunne fungere som bevis på at du har handlet varen i butikken.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!