Det mannlige kjønnshormonet testosteron, skal ifølge en ny undersøkelse bidra til at eldre kvinner får økt sexlyst.  Foto: Colourbox
Det mannlige kjønnshormonet testosteron, skal ifølge en ny undersøkelse bidra til at eldre kvinner får økt sexlyst. Foto: ColourboxVis mer

Kvinners sexlyst øker

... med mannlig kjønnshormon.

Det mannlige kjønnshormonet testosteron, øker eldre kvinners sexlyst. Det viser en undersøkelse offentliggjort i New England Journal of Medicine, ifølge Dagens Medicin.

Testosteronplasteret fordoblet antall tilfredsstillende seksuelle opplevelser hos kvinner etter overgangsalderen. Forskerne bak undersøkelsen advarer dog om at de ikke har mye kunnskap om langtidseffektene av behandlingen.

Les også: Esler skal øke kvinners sexlyst

Mer tilfredsstilt

814 kvinner, som alle hadde passert overgangsalderen og slet med nedsatt seksuell lyst, deltok i undersøkelsen. Pasientene ble delt inn i tre grupper, som hver fikk en type plasterbehandling over ett år- enten testosteronplaster i to styrker eller placeboplaster.

Det primære målet for undersøkelsen er, ifølge Dagens Medicin, å se en endring i antall tilfredsstillende seksuelle opplevelser over en fireukers periode. Forskerne konkluderte med en oppsiktsvekkende forbedring blant de kvinnene som hadde fått den høyeste dosen testosteron. I denne gruppen steg antall tilfredstillende seksuelle opplevelser med 2,1 mens de i placebogruppen steg med 0,7.

Les også: Stenger sex-klinikk

Fikk mer hårvekst

Den hyppigste bivirkningen som følge av behandlingen var uønsket hårvekst. Det forekom blant 30 prosent av kvinnene som hadde fått den høyeste dosen testosteron, mot 23 prosent i placebogruppen.

Fire av deltakerne som hadde fått testosteron, fikk i løpet av studieperioden konstatert brystkreft, mens det ikke var noen slike tilfeller i placebogruppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne konkluderer med at testosteron gir en moderat, men betydeningsfull forbedring av den seksuelle funksjonen for kvinner etter overgangsalderen, men at langtidseffektene av behandlingen er usikre.

Les også: Tenker like mye på sex

Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk har tidligere uttalt til DinSide Helse at han har betenkeligheter med å tilføre testosteron til kvinner som har nedsatt sexlyst.

- For det første kan testosteron gi bivirkninger hos kvinner, som økt hårvekst, kviser og muligens økt risiko for åreforkalkning. Deretter er det et spørsmål om hva som er årsaken til nedsatt seksuell lyst. Hvis det er psykiske årsaker, er det vel ikke så lurt å prøve behandling med medisiner.