Kvinner vil ha rike menn og være hjemme

I disse likestillingstider er dette likevel hva kvinner helst ønsker, ifølge rapport.

Det er et liv som Mad Mens Betty Draper kvinner egentlig ønsker seg, ifølge ny rapport. Foto: Carin Baer/AMC
Det er et liv som Mad Mens Betty Draper kvinner egentlig ønsker seg, ifølge ny rapport. Foto: Carin Baer/AMC Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv i dag synes kvinner det virker attraktivt å gifte seg med en rik mann slik at de selv kan være hjemme. Det kommer frem i en fersk rapport skrevet av Dr. Catherine Hakim ved London School of Economics.

- Kvinners drøm om å gifte seg til rikdom med en mann som er høyt utdannet og høytlønnet eksisterer fortsatt i de fleste europeiske land, sa Hakim til Telegraph.co.uk.

I rapporten "Feminist myths and magic medicine", publisert av tenketanken Centre for Policy Studies, forklarer Hakim at det å være finansielt avhengig av en mann ikke skremmer kvinner.

- Kvinner fortsetter dermed å bruke giftemål som et alternativ eller et supplement til sine egne karrierer.

Les også: Har ikke lov å spørre om dette - uansett kjønn

Dr Catherine Hakim er en anerkjent sosiolog i Storbritannia, Foto: LSE
Dr Catherine Hakim er en anerkjent sosiolog i Storbritannia, Foto: LSE Vis mer


Hun har sett på statistikk for Storbritannia, og fant at mens 20 prosent av kvinner giftet seg med menn som var mye høyere utdannet i 1949, hadde prosenten økt til 38 prosent på 90-tallet. Samme mønster fant hun i statistikk fra USA, Australia og andre europeiske land. (Vi får gå ut fra at det er tatt høyde for at andelen av befolkningen som har høy utdannelse har økt fra 1949 og frem til 90-tallet.)

Vil ikke innrømme det

Selv om statistikken viser at kvinner helst vil ha velstående og høyt utdannede menn, er det vanskelig å finne noen som faktisk innrømmer det. Ifølge rapporten er det politisk ukorrekt for en kvinne å si at hun godt kan tenke seg å være hjemme og ta seg av hus og barn fremfor å jobbe.

Rapporten er forøvrig ment som et innspill i likelønnsdebatten i Storbritannia. Der, som her i Norge, kommer det stadige krav til at regjeringen må få skikk på lønnsforskjellene mellom menn og kvinner. Hakim argumenterer med at disse lønnsforskjellene i stor grad er et resultat av at kvinner helt bevisst velger bort å satse på karriere, og dermed vil det aldri bli slik at det vil være et likt antall menn og kvinner i forskjellige type jobber.

Seks av ti norske kvinner vil forsørges

Stemmer det at kvinner helst vil gifte seg rikt og være hjemme? (Avsluttet)
Ja, hvem sier nei til en rik mann?(69%)
Tja, sikker noen som drømmer om det, men ikke alle(24%)
Nei, det gjelder et lite mindretall(6%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det er lett å tenke at Hakims påstander er satt på spissen og sikkert ikke stemmer for Norge. Men en undersøkelse Respons utførte blant 2.500 norske kvinner så sent som i sommer viste at seks av ti kvinner helst ville være hjemme med barna og la mannen være forsørger. Les mer om undersøkelsen i denne artikkelen hos Dagbladet.no.

I Dagbladets artikkel uttaler Nina Amble, seniorforsker ved Arbeidsforsknings-
instituttet, at kvinner som lar seg forsørge av mennene sine blir satt på sidelinjen og "risikerer både å bli kjedelige diskusjonspartnere for mennene sine og å sette seg selv på sporet til skilsmisse og en karriere som minstepensjonister".

DinSide kontaktet Amble for å høre hva hun mener om Hakims påstander om at kvinner helst vil gifte seg rikt og være hjemme.

Nina Amble er seniorforsker ved AFI. Foto: AFI
Nina Amble er seniorforsker ved AFI. Foto: AFI Vis mer


- Jeg vet at Toril Moi sier det samme om amerikanske jenter. De tar en master for å være attraktive bruder og mødre, sier Amble til DinSide.

- Jeg jobber mye med problemstillingene rundt såkalte kvinneyrker, og forskning har funnet at disse yrkene velges blant annet fordi kvinner tidlig i livet har ambisjoner om å jobbe deltid. For å jobbe deltid må du ha en rik mann? Eller en mann i det hele tatt.

Hun forteller videre at hun i sine undersøkelser ser at kvinner som har ambisjoner og som gjør karriere kjennetegnes ved at de har likestilling på hjemmebane og jobber for fulltid.

- Jeg tror norske mødre og fedre i langt større grad enn i dag burde innprente døtrene sine om at de skal greie seg sjøl. Det finnes norske jenter med punch, men mange kunne hatt mer hjemmefra!

Fakta om norsk likestilling fra SSB

 • 3 av 5 studenter ved universitet og

  høgskoler er kvinner
 • 2 av 3 kvinner er sysselsatte
 • 2 av 5 sysselsatte kvinner jobber deltid
 • 7 av 10 ledere er menn

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer