Kvinner, testosteron og sexlyst

Hormonet testosteron er avgjørende også for kvinnenes sexlyst. Sexolog Esben Esther forklarer:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mye som virker på all menneskelig seksualitet.

Det stoffet som ikke desto mindre går igjen som særlig vesentlig, er testosteron, hormonet som gjør barnekropper til mannekropper i puberteten, men som også finnes i kvinnekropper.

Testosteron tilhører en gruppe hormoner som kalles androgener, og androgenene spiller en vesentlig rolle i friske kvinnekropper. Ikke minst er de av betydning for at kvinnen skal oppleve seksuell interesse, seksuell motivasjon og seksuell lyst.

Interessen er den som gjør at sansene fanger det som er erotisk relevant. Motivasjonen er den som ligger bakenfor og innenfor og har lyst til å få lyst. Lyst er det en kjenner i kroppen og som inspirerer til sex der og da.

Det er tallrike forhold som kan redusere androgenproduksjonen i en kvinnekropp. I alle kropper, både mannlige og kvinnelige, går produksjonen ned med alderen.

Redusert produksjon hos kvinner
I kvinnekropper blir fallet av androgenproduksjonen brått og dramatisk i forbindelse med overgangsalderen. Det betyr blant annet at det er viktig å etablere gode seksualvaner i ung alder for å ha noe å ”flyte på ” senere.

Mange kvinner har fjernet eggstokkene. De er det viktigste stedet for androgenproduksjon i kvinnekroppen. Mindre kjent er det nok at kvinner som tar østrogen i form av plaster, sprøyter eller piller også får redusert testosteronproduksjon i eggstokkene. Det kan være medvirkende til at p-pille kan ha lysttap som bivirkning.

Når androgen konsentrasjonen i blodet blir lav, vil mange føle, ikke bare redusert seksuell lyst, interesse og motivasjon, men også en uforklarlig tretthet, energiløshet og generelt uvelbefinnende.

Androgener til kvinner?
Hvorfor gir man da ikke androgener til kvinner? Det er et godt spørsmål.

De av dere som kjenner til anabole steroider, vet at også kvinner som vil bli sterkere eller vil bygge kroppen sin, tar androgener. Ofte kan dette høres på at de får dypere stemme, og hårvekst både her og der. Det er altså ikke bare-bare å bli tilført disse stoffene som lett gjør kroppen så mannlig.

Det finnes da heller ikke noe anerkjent androgen preparat på markedet til bruk for kvinner. Likevel er det gjort mange forsøk på å behandle sviktende seksuell lyst hos kvinner med androgen/testosteron.

I følge en artikkel publisert i tidsskriftet International Journal of Impotence Research (2005) av forskerne S. Bolour og G. Braunstein, har slik behandling pågått i alle fall i 40 år! Flere kliniske utprøvinger med å gi testosteron i tillegg til østrogen til kvinner etter overgangsalderen, har vist at både den seksuelle interessen, motivasjonen og lysten bedret seg. Det samme gjorde hyppigheten av seksuelle møter og utløsninger. Dette er ikke minst interessant i lys av at mange av dem som føler lysttap også har en følelse av at lysten rett og slett er borte, og at den ikke kan finnes igjen noe sted.

Vi er nok mer påvirket av hormoner enn vi tror, noen ganger. Dersom testosterondosene en gir til kvinner ikke er for store, ser vi heller ikke noen mannliggjørende effekter på kroppene. Stemme, hårvekst, fettfordeling, bryster og alt annet forblir stort sett uforandret.

Østrogen er det viktigste hormonet når det gjelder å endre barnekropper til kvinnekropper. Er det er nok østrogen til stede, kan man faktisk tilføre testosteron i riktige doser, uten andre effekter enn dem man vil ha: mer interesse, mer motivasjon, mer lyst, mer sex.

Det er all grunn til å tro at slike preparater er på vei, og dermed også på vei til vårt norske market. Da kan en like gjerne forberede seg, og ganske godt forberedt må den sies å være som har lest dette.

Esben Esther

 

Mozon.no, 28.08.2006

 

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!