Kvinner tar barnet - menn må betale

Med dagens regelverk er det ikke rart at norske damer sier NEI til delt omsorg. Økonomisk er nemlig delt omsorg lite lurt. Har dere to barn kan dere imidlertid splitte søskenflokken og ta en hver, kanskje ikke så hyggelig for barna, men økonomisk sett er det kanskje det beste alternativet.

Det kan være tungt nok at ekteskapet eller samboerforholdet går over styr, men er det barn med i bildet blir det dessverre enda mer komplisert. Trøsten er at du ikke er alene...

Vi får stadig henvendelser fra lesere som lurer på hvilke økonomiske konsekvenser det har å velge delt omsorg over barna. Et vanskelig spørsmål selvfølgelig, for alt dreier seg vel ikke om penger? Eller gjør det det?

Bilde: Anne Angelshaug.
Bilde: Anne Angelshaug. Vis mer

I en ideell verden ville ikke dette vært noe problem, men dessverre er det nok slik at økonomiske støtteordninger premierer løsninger som ikke nødvendigvis er til det beste for barna.

I følge Foreningen 2 foreldre er det mindre enn 5 prosent av ikke-samlevende foreldre som praktiserer felles omsorg for barna. Vi syntes dette var sjokkerende lite, og bestemte oss derfor for å se på tallene bak.

Adam & Eva

Vi tok derfor utgangspunkt i en tenkt familie på fire: Ekteparet Adam og Eva, samt deres to barn på 2 (Kain) og 4 år (Abel).

I korte trekk har vi sett på deres inntekt og skattemessige forhold når de er gift, samt gitt to eksempler på hvordan deres økonomiske forhold endrer seg når ekteskapet ryker.

For å få se konklusjonen eller gå nærmere i dybden bak tallene må du trykke på lenkene øverst til høyre i artikkelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvorfor blir forskjellene så store?

På grunn av trygde- og skattereglene er det dessverre mer lønnsomt for ”familien” (mor, far og barn samlet) å ha en ordning hvor en av foreldrene har hovedomsorgen for barna, enn å avtale delt omsorg (50-50-fordeling).

Som du ser av sammenligningen er tallenes tale klar: For Adam er det klart best å ha delt omsorg for barna, mens det for Eva vil være langt bedre å insistere på aleneomsorg for barna. I vårt eksempel vil Eva fort tape over 125.000 kroner PER ÅR på å gå med på delt omsorg.

Det sier seg selv at dette er et kraftig incitament til å blånekte på delt omsorg.

Diskrimineringen gjøres i hovedsak på tre måter:

  • Stønad til barnetilsyn. Den gis bare til enslige forsørgere, og kan utgjøre 20 – 40.000 kroner skattefritt per år. Avtales det delt omsorg faller imidlertid denne stønaden bort. Stønaden er altså skattefri, og dekker 70 % av dine dokumenterte utgifter til nødvendig barnepass for å gå på skole eller jobb (tom. barnets 4. skoleår), men likevel begrenset oppad til maksimalt 2423 kroner for ett barn, og 3161 kroner for to barn per måned.
  • Lavere skatt. Den som mottar barnebidrag får ”ekstra” minstefradrag av bidraget, nemlig 22% av bidraget. Den økonomiske virkningen vil være avhengig av bidragets størrelse. Virkningen vil variere fra noen hundre kroner til noen tusenlapper (ca 4000 ved 2 barn, hvor bidragsyter tjener 350.000.


  • Overgangsstønad. Full overgangsstønad utgjør cirka 7.000 kroner per måned, og gis til enslige forsørgere uten arbeidsinntekt, eller med mindre enn 0,5G (= 23.475.-). Den faller helt bort ved inntekt over cirka 22.000.-.

To eller flere barn? Ta ett hver...

Er du og din eks fremdeles på talefot, og har minst to barn? Da vil det med dagens regelverk være mye bedre, økonomisk sett, å "dele" barna mellom dere, enn å avtale delt omsorg.

Tar dere et barn hver, vil dere nemlig regnes som aleneforsørgere, og slik nyte godt av alle de ulike støtteordningene for denne gruppen, for eksempel retten til å liknes i skatteklasse 2, støtte til barnetilsyn og dobbel barnetrygd.

Ulempen er imidlertid at dere må splitte søskenflokken...

Hva synes vi

Vi har selvfølgelig ikke noe fasitsvar på hva som er den beste løsningen etter et samlivsbrudd. Både vanlig og utvidet samværsrett, samt delt omsorg har sine uheldige sider.

Vi synes likevel det er for dumt når statens regler premierer visse samværsformer, mens den saboterer andre.

Men hva synes du? Del dine erfaringer med oss, og delta i diskusjonsgruppen nedenfor!