Kvinner stresser mer

Stress er en av de vanligste grunnene til at kvinner sykemelder seg. Få tips til hvordan du kan stresse ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et økende antall kvinner stresser for mye, viser en undersøkelse gjort av Folkhälsoinstitutet i Sverige.

Blant unge, flinke jenter i begynnelsen av karrieren er økningen av for mye stress på 326 prosent. Langtidssykemelding på grunn av stresslignende årsaker, har blitt mer enn firedoblet de siste fire årene.

Jenter som gjennom hele skoletiden har vært vant til å få gode karakterer og tilbakemeldinger, forventer ofte å få det også i arbeidslivet. De forstår ikke at det fungerer annerledes utenfor klasserommet.

Nå etterlyser Folkhälsoinstitutet nye måter å bekjempe stress hos kvinner.

Forventer for mye
Overstressede kvinner jobber ofte for mye, gjerne 50-80 timer i uken. De vil at alt skal være perfekt, sløser bort energi på feil ting og har problemer med å si nei. Ofte tar de hovedansvaret for hjem og barn, men vil ikke at det skal merkes på jobben. Det får heller ikke synes hjemme at de arbeider. Mange føler seg lite dyktige og føler at noen snart kommer til å oppdage at de egentlig ikke er så flinke.

- Noen av dem vi har intervjuet har vært opprørte fordi de har måttet sparke folk, selv om det har vært deres ansvar som arbeidsleder. På jobben forventes det at man håndterer personalet profesjonelt og ikke prøver å bli elsket av alle, sier forsker Monica Renstig til Aftonbladet.

6 tips mot jobbstress:
- Hvis grunnen til at du jobber så mye overtid er at du må gjøre andre personers jobb, må du spørre deg selv om hvorfor du gjør det og om det er noe du virkelig ønsker.

- Lær deg at arbeidet ikke må være perfekt hver gang, men tilstrekkelig.

- Hvis du har for mye å gjøre, må du ikke være redd for å si fra.

- Ikke blant arbeidsliv og privatliv.

- Vil du stige i gradene? Husk at det ikke nødvendigvis er den som jobber mest, men den som jobber best som får bedre stilling.

- Hvis du i tillegg til jobben har hovedansvar for barn og husarbeid, må du kreve samarbeid i hjemmet.

Kilde: "Duktighetssyndromet - därför går allt fler kvinnor in i väggen" av Monica Renstig och Hélène Sandmark.

 

Mozon.no, 12.10.2005