<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer

Kvinner sover ikke søtt

Dagens kvinner er langt fra eventyrets Tornerose: Sju av ti sliter med å få sove, ifølge en amerikansk studie.

Publisert
Sist oppdatert

Har du tusen baller i lufta? Da klarer du kanskje ikke å legge dem fra deg etter at du har gått til sengs heller. Ifølge den amerikanske studien sliter nemlig sju av ti kvinner regelmessig med å sove. Seks av ti får en god natts søvn bare noen få netter i uka.

Kvinner gjør for mye på én gang, mener Dr. Meir Kryger, styreformann i Sleep in America Poll.

- De er de første til å stå opp om morgenen og de siste til å legge seg. Og de gjør husarbeid og driver med ting helt til sent på kveld. Da får rett og slett ikke nok søvn, sier Kryger ifølge nettsidene til CTV.

I tillegg er vi kvinner rett og slett uheldig utstyrt fra naturens side: Vi har mensen, vi blir gravide og vi får babyer som holder oss våkne om nettene.

Sover du dårlig? Årsaken kan være alt fra depresjon til hjerte- og lungesykdom:

Våkner om natten
Det er ikke noe nytt at kvinner har flere søvnproblemer enn menn, ifølge Ståle Pallesen ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen. En studie som ble utført ved universitetet i 2001 viste at kvinner oftere slet med insomni, eller søvnløshet.

- Problemet var ikke at de ikke fikk sove, men at de ofte våknet opp i løpet av natten. Kvinnene hadde også flere dager da de følte seg utilstrekkelig uthvilt, forteller Pallesen.

En ny undersøkelse fra universitetet som snart skal publiseres i tidsskriftet Jama, viser derimot at menn sliter mer med søvnighet på dagen. De er mer tilbøyelige til å sovne i bilen eller til å måtte hvile etter lunsj, ifølge Pallesen.

Les også: Søvnen gjør deg smart:

- Ta kontroll!
Mange kvinner velger også bort søvnen til fordel for andre aktiviteter, mener Pallesens kollega Reidun Ursin. Hvis du ikke får nok søvn, må du ta tak i hverdagen din og begynne å prioritere, oppfordrer hun.

- Det er noe med oss kvinner som gjør at vi prøver å få gjort alt mulig på den tiden vi ikke har. Men vi er ikke superkvinner og kan ikke rekke alt. Så finn fram blyant og papir og sett deg ned og ta kontroll over livet ditt!

Kvinner trenger mer søvn enn menn, og vi bør ha minst sju timer hver natt, ifølge søvnforskeren. Hvis ikke presterer vi dårligere og blir sure og grinete.

Du kan forholdsvis enkelt gjøre noe med søvnproblemene dine, mener søvnforskerne i Bergen. Sørg for å slappe av de tre-fire timene før du skal legge deg. Ikke drikk kaffe eller tren på kvelden, og stå opp av sengen hvis du ikke får sove. Fortsatt ikke trøtt? På Lommelegen får du flere gode råd om søvnhygiene:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer