Kvinner sover bedre, lever lenger

Amerikanske forskere mener de endelig har funnet svaret på hvorfor kvinner lever lengre enn menn: De er flinkere til å sove.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et forsøk gjort av en gruppe forskere ved det statlige universitetet i Pennsylvania, fikk 25 kvinner og menn i tyveårs-alderen redusert nattesøvnen med to timer per natt.

Det viste seg at kvinnene ikke ble like påvirket av søvntapet som mennene. Forskerne mener dette kan være med til å forklare hvorfor kvinner lever lengre en menn.

En svensk ekspert i atferdspsykologi, Torbjörn Åkerstedt, støtter teorien - men understreker at studien er for liten til at man kan trekke noen endelige konklusjoner.

Kan påvirke livslengden
I den amerikanske undersøkelsen økte mannens nivå av svulstnedbrytningsfaktor alfa når de sov mindre, det er eet stoff i immunforsvaret som kan bidra til fedme og sukkersyke, og dermed føre til dårligere helse.

Lengre i dyp søvn
Ifølge undersøkelsen viste det seg også at kvinner sover dypt lengre enn menn. Hele 70 minutter mot mannens skarve 40. Dette er allikevel tvilsomt ettersom det er gjort tidligere studier hvor disse forskjellene ikke er blitt påvist.

Tidligere har det vært to forskjeller som er blitt påvist mellom kvinner og menn når det gjelder søvn: At kvinner oftere enn menn har søvnproblemer, og at de vil sove mer.

Påvirket av ansvar
Det kan være en sammenheng mellom hormonforskjeller hos menn og kvinner, og at kvinner tradisjonelt i høyere grad enn menn tar på seg ansvaret for samspillet i de sosiale relasjoner - som igjen gjør at de har et høyere oppmerksomhetsnivå. Hvert krav av denne typen fører til økning i graden av søvnforstyrrelser.

Andre studier har også vist at menn jobber hardere og mer og har et høyere stressnivå enn kvinner, og derfor trenger mer søvn enn kvinner.

Dette vil også kunne være en avgjørende faktor for resultatene i slike undersøkelser, som kan risikere å bli litt smale.

PS: Ifølge Statistisk Sentralbyrå er forventet gjennomsnittlig levealder for norske menn er 76,2 år, for kvinner er forventet gjennomsnittlig levealder 81,5 år.

Mozon.no