Kvinner og dårlig eggkvalitet

- Det forskes mye på dårlig sædkvalitet, men sjelden hører vi noe om egg med dårlig kvalitet. Finnes det ikke hormoner som kan stimuleres, spør en kvinnelig leser som gjerne vil ha flere barn. Doktor Gro Nylander svarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner og dårlig eggkvalitet

Hei! Jeg kunne godt tenke meg mer informasjon oss kvinner i 30-årene som i større og større grad får en dårlig eggkvalitet og ikke klarer å bli gravide. Det forskes ganske så mye på dårlig sædkvalitet, men ikke på egg med dårlig kvalitet? Jeg har selv vært to ganger til IVF-behandling - begge gangene med nok egg - men for dårlig kvalitet. Finnes det ikke hormoner som kan stimuleres?
Takk for en flott spate!

Hilsen NN

Jo da, det forskes mye på eggkvalitet også. I fjor forsvarte min kollega Gudvor Ertseid på Seksjon for assistert befruktning på Rikshospitalet en doktorgrad om nettopp dette temaet. Det ser dessverre ut til at kvinnens alder er og blir den vanligste årsaken til at modne egg vanskeligere blir befruktet. Urettferdig nok så starter denne effekten tidlig hos enkelte, f.eks. i starten av 30-årene, mens noen kvinner langt over førti fortsatt produserer gode egg.

De som jobber med assistert befruktning forteller at man ofte får en antydning om hva slags egg som er under modning ved å vurdere hjernehormonet FSH - folikkelstimulerende hormon - underveis. Dette hormonet styrer eggstokkene, og hvis eggstokkene svarer dårlig, prøver hjernen å piske dem til å lage follikler, begynnende egg, ved å øke mengden FSH.

Riktignok gis det vanligvis store mengder hormoner når man går gjennom en prøvrørsbehandling, men det er ikke alltid nok til å overvinne naturens gang. Per i dag er det umulig å forutsi hvordan det vil gå med den enkeltes egg. Eggkvaliteten kan også svinge fra gang til gang, slik at en kvinne hvis egg ikke er blitt befrruktet ved ett eller flere IVF-forsøk, plutselig kan levere kjempegode egg og få tvillinger. Det opplevde nettopp en av de kvinnene jeg selv har fulgt.

Det er nok begrenset hva du selv kan gjøre på dette tidspunktet. Generelt gjelder det jo at alt fungerer bedre dersom man har en god livskvalitet, spiser sunt, har en normal kroppsvekt, er forsiktig med alkohol og absolutt IKKE RØYKER: En rekke studier har vist så sterk virkning av røyking på resultatene ved IVF, at man vurderer å ikke gi denne behandlingen til røykere i det hele tatt. Blant annet kommer kvinner som røyker tidligere i overgangsalderen, og det er grunn til å tro at prosessen starter atskillige år før overgangsalderen er et faktum.

Kanskje det vil interessere deg å lese kapitlet om Stevnemøte med forviklinger i den sprellferske boken min ”På vei”, som handler om befruktning, svangerskap og fødsel. Der vil du møte Ane, som har flere mislykkede IVF forsøk bak seg før det går bra.

Lykke til med neste forsøk. Det er harde tak, særlig dersom det ikke gir resultat. At man kan ha et godt liv uten barn, eller ved å adoptere, trenger jeg nok ikke å minne deg om.

Beste hilsen Gro Nylander
Mozon.no, 03.09.02.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!