Kvinner mer utro enn menn

Publisert
Sist oppdatert

Kvinner mer utro enn menn

En norsk undersøkelse viser at kvinner er mer utro enn menn. Menn vurderer oftere utroskap og tilgir lettere partnerens utskeielser.
Biologisk sett er det lite som taler for at menn skulle være mer utro enn kvinner.
Av psykolog og sexolog Elsa Almås

En norsk undersøkelse gjort mot 750 norske menn i alderen 18 til 35 år viser at menns troskap er av annen karakter enn kvinners. 31,4 prosent av de spurte i undersøkelsen har vært utro. Tidligere i år fikk 750 norske kvinner det samme spørsmålet, 39,8 prosent av jentene hadde vært utro.

Mønsteret for utroskap endrer seg med alderen: Unge menn fra den tradisjonelle arbeiderklassen var ifølge Kinsey's studier fra 1940-årene mer utro mens de var i 20-årene, og deretter avtar eskapadene. Det er også sosiale forskjeller på utroskapsmønsteret. Forretningsmennene og akademikerne i Kinseys undersøkelse hadde det motsatte mønsteret: De var relativt lite utro mens de er unge, og utroskapene økte til ca én gang i uken da de nærmet seg 50-årene. Kvinner på sin side var mest utro i 30-årene og tidlig i 40-årene.

Utroskap ikke kjønnsbestemt
Det er lite biologisk sett som skulle tilsi at menn burde være mer utro enn kvinner. En helt annen sak er at menn har hatt langt større mulighet for å være utro enn kvinner har hatt. Sexologiske forskere er enige om at i de kulturer hvor det ikke eksisterer doble standarder, det vil si forskjellige regler for menn og kvinner, er kvinner like tilbøyelige som mennene til å benytte seg av mulighetene for seksuell variasjon og dermed ha sex med flere partnere. I mange kulturer har utroskap status av offentlig hemmelighet : Det vil si at alle vet at det forekommer, men det anses som brudd på skikk og bruk å snakke høyt om det!

Harde straffer
Utroskap straffes hardt i mange kulturer: Man kan straffes ved offentlig pisking eller brennemerking, man kan få skåret av kjønnsorganer, nese, ører, føtter eller hofter, man risikerer skilsmisse eller å bli utestengt fra det sosiale liv, man kan dømmes til døden ved steining, brenning på bål, drukning, kvelning, skyting eller stikkes i hjel.

I vår kultur er det ikke uvanlig at den som blir tatt i utroskap kastes ut av familien, blir dømt til å yte store økonomiske bidrag til ektefelle og barn, og mister det økonomiske grunnlaget for å etablere ny familie. Sjelden er det slik at det utenomekteskapelig forhold danner grunnlag for et nytt stabilt samlivsforhold. Sett på grunnlag av den risiko mennesker utsetter seg for ved å være utro, er det utrolig at det i det hele tatt eksisterer.

Hvorfor er man utro?
Det er vanskelig å vite hva som er de egentlige motivene for utroskap. Det har vært gjort mange undersøkelser, og mange grunner har vært oppgitt som forklaring på hvorfor vi er utro: På grunn av lyst, eller på grunn av kjærlighet, eller Jeg vet ikke . Noen er utro og sørger for å bli avslørt fordi ekteskapet ikke fungerer. Andre bruker utroskap til å opprettholde ekteskapet ved å tilfredsstille endel av sine seksuelle behov andre steder . Noen bruker utroskap som en unnskyldning for å bryte ut av et ekteskap. Noen søker oppmerksomhet, noen vil bevise sin uavhengighet, eller at de stadig er attraktive. Mange søker bekreftelse som de ikke lenger finner i ekteskapet: Det kan være bekreftelse av sin femininitet, eller maskulinitet, bedre kommunikasjon, forståelse, eller rett og slett mer sex. Noen søker hevn, noen leter etter den perfekte partner . Det er mange grunner til utroskap, og det er slett ikke alltid at utroskap er utrykk for at en ikke lenger elsker den en er gift med.

I et samfunn som vårt, dreier seksualitet seg ikke bare om fysisk tilfredsstillelse eller sosial lek, som i mange kulturer. Seksualiteten har en dypere symbolsk betydning for mange av oss, og utroskap får da en mening som går langt ut over selve handlingen. Den bedratte føler ofte mest på denne symbolske betydningen, mens den som har vært utro har større tilbøyelighet til å bagatellisere handlingen. Konfliktene som oppstår når utroskap blir oppdaget er ofte dype, uforsonlige og uløselige, nettopp fordi handlingen oppleves og snakkes om på forskjellige plan. Skuffelse og aggresjon kan være sterk. En god regel er å trekke fra ca 80% av de beskyldninger og påstander som blir brukt i en slik konflikt. Som mennesker er vi psykologisk sett svært sårbare i vår kultur. Tilbøyeligheten til å søke sammen i parforhold er sterk, og for den som blir bedratt eller forlatt, kan den eksistensielle angsten for ensomhet være overveldende. De fleste som deltar i utroskap håper selvsagt å komme unna det uten å bli oppdaget, risikoen kan være stor, har vi sett. En klok mann sier at den eneste grunnen til å holde seg borte fra utroskap, er at du ikke er i stand til å takle de praktiske og følelsesmessige konsekvensene utroskap medfører. Det er mange som har brent seg fordi de ikke hadde tenkt over nettopp dette!

(Kilde: Helen E. Fisher: Anatomy of Love. Norton & Company, Inc. New York: 1992.)
tilrettelagt av tomas almås for mozon.no 15.07.02

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer